Democratische senatoren protesteren bij het Capitool tegen de nieuwe zorgwet
NOS NieuwsAangepast

Republikeinen stellen stemming over nieuwe zorgwet uit

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben de stemming over een nieuwe zorgwet onverwacht uitgesteld. Ze krijgen niet genoeg partijgenoten mee voor een meerderheid.

De wet, waarover donderdag zou worden gestemd, wordt nu pas na het 4 juli-reces, Onafhankelijkheidsdag, in stemming gebracht.

De Republikeinen proberen al zeven jaar van Obamacare, de zorgwet van president Obama, af te komen. Ze willen verzekeraars meer vrijheid geven en willen af van de verplichte zorgverzekering. Ook wordt er gesneden in Medicaid voor de laagste inkomens.

Blamage

Gisteravond werd na doorrekening van het wetsvoorstel bekend dat 22 miljoen Amerikanen de komende tien jaar hun zorgverzekering kwijtraken als de zorgwet wordt aangenomen. De vorige stemming ging ook al niet door: de eerste variant zou tot 23 miljoen extra onverzekerden leiden. Het Congressional Budget Office, de rekenkamer, heeft dat vastgesteld.

Het uitstel wordt als een blamage gezien voor de Republikeinen. Hun leider in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat hij nog steeds goede hoop heeft dat er een aangepaste zorgwet komt, die kan rekenen op voldoende stemmen.

De Republikeinen hebben maar een kleine meerderheid in de Senaat. Als drie van hen tegenstemmen, is er geen meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl