De verdachte man tijdens een eerdere zitting
NOS NieuwsAangepast

Door slachtoffer opgespoorde aanrander jaar de cel in

Een 28-jarige man uit Hoorn heeft wegens aanranding een celstraf van 18 maanden gekregen, waarvan 6 voorwaardelijk. De zaak kreeg landelijke aandacht omdat het slachtoffer de dader via haar gestolen iPhone opspoorde.

Mohammed M. bekende eerder al bij de rechter in Alkmaar dat hij de 28-jarige vrouw had betast, vastgehouden en de bosjes had in getrokken. De straf valt lager uit dan de eis van 32 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De man heeft ook een meld- en behandelplicht gekregen en een drugs- en alcoholverbod voor twee jaar. In die periode mag hij ook geen contact zoeken met het slachtoffer. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Verblijfsstatus

De rechter heeft bij het bepalen van de straf geen rekening gehouden met de media-aandacht die de zaak heeft gekregen. Ook houdt de rechter er geen rekening mee dat de verblijfsstatus van de uit Somalië afkomstige man in het geding kan komen. Volgens de rechtbank is het aan de man zelf om bij zijn handelen rekening te houden met zijn status.

Deze uitspraak heeft vooralsnog geen gevolgen voor de verblijfsstatus van de man. Dat komt pas aan de orde als het vonnis van de rechter onherroepelijk is, dus als een eventueel hoger beroep en mogelijke cassatie bij de Hoge Raad zijn afgehandeld. Eerder zei staatssecretaris Dijkhoff dat een verblijfsvergunning van asielzoekers die veroordeeld zijn voor celstraffen vanaf zes maanden, kan worden ingetrokken.

Accounts

De vrouw kon haar aanrander achterhalen via haar iPhone, die de dader had gestolen. Die was in eerste instantie niet te traceren, maar een paar dagen later viel het de vrouw op dat iemand haar accounts op Badoo en Facebook gebruikte. Op dat moment was ook haar iPhone weer te vinden, in Hoogwoud.

Die informatie werd naar de politie doorgespeeld, maar dat leverde niets op. Volgens het OM kwam het daderprofiel niet overeen met de persoon die in Hoogwoud werd gevonden. Via Badoo wist de vrouw haar aanrander zover te krijgen een selfie te maken. Het duurde uiteindelijk nog twee maanden voor de man werd gepakt, na een dna-match.

Teleurgesteld

Het slachtoffer is teleurgesteld over de uitspraak, zegt een woordvoerder van de vrouw tegen regionale omroep NH. "Ze had gehoopt op een hogere straf. Wel is ze blij met de erkenning van wat er is gebeurd."

Het Openbaar Ministerie weet nog niet of het in beroep gaat. "Daarbij houden ze ook deels rekening met wat mijn cliënt wil", vertelt de advocaat van het slachtoffer. "Die twijfelt. De teleurstelling over de straf is groot, maar om het hele proces opnieuw te moeten doorstaan, dat is ook een afweging waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl