NOS Nieuws

Dijkhoff: criminele asielzoekers mogelijk eerder het land uit

Dijkhoff: criminele asielzoekers mogelijk eerder het land uit

Staatssecretaris Dijkhoff wil bekijken of criminele asielzoekers eerder het land uit moeten worden gezet. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om zedendelinquenten hun verblijfsrecht af te pakken, ongeacht hun straf.

Deze week veroordeelde de rechtbank in Lelystad een achttienjarige asielzoeker tot een taakstraf wegens aanranding. Kamerleden vinden dat ook in zo'n geval het verblijfsrecht moet worden ingetrokken.

Lat lager

Dijkhoff benadrukte vanochtend dat hij de grens al naar beneden heeft bijgesteld: van asielzoekers die veroordeeld zijn tot een celstraf van zes maanden of meer kan de verblijfsvergunning worden afgepakt. Eerder lag die grens hoger. En Dijkhoff heeft al eerder gezegd dat de "lat nog wel iets lager kan". Zo onderzoekt hij of ook voorwaardelijke veroordelingen tot uitzetting moeten kunnen leiden.

De staatssecretaris wil met de Kamer praten over de precieze wensen. Hij wil er niet op vooruitlopen of zedendelinquenten altijd moeten worden uitgezet. "De rechter moet een straf opleggen. Als die met zijn straf aangeeft dat het een serieuze aangelegenheid is, kun je volhouden dat dat moet leiden tot het niet verlenen van asiel. Waar je dan precies de grens ligt, zullen we met de Kamer bespreken." Volgens Dijkhoff spelen daarbij ook verdragen een rol.

Kamer

VVD en CDA in de Tweede Kamer vinden dat mensen die veroordeeld zijn voor aanranding hun recht op verblijf hebben verspeeld. Volgens de PVV moeten asielzoekers na elk misdrijf worden uitgezet.

En de PvdA vindt dat zedendelicten door asielzoekers "sneller consequenties moeten voor de verblijfsvergunning." De PvdA benadrukt dat het kabinet al bekijkt welke aanscherpingen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl