Rechtbank oordeelt over toezicht na dood meisje in zwembad Rhenen
De rechtbank in Utrecht doet vanmiddag uitspraak in de zaak over de verdrinking van een 9-jarig meisje tijdens het schoolzwemmen. Tegen drie zwembadmedewerkers en twee leerkrachten is een werkstraf geëist, omdat ze niet goed op haar zouden hebben gelet.
De 9-jarige Salam uit Syrië zat pas een paar weken op school in Rhenen en deed mee aan de zwemles. Het was bekend dat ze niet kon zwemmen en geen Nederlands sprak. Toch werd ze na afloop van het schoolzwemmen, tijdens het vrij spelen, niet specifiek in de gaten gehouden.
Schuld
Ook de badmeesters en leerkrachten zijn kapot van de dood van Salam. Ze zeggen dat ze de hele tijd goed hebben opgelet, maar volgens het Openbaar Ministerie hadden de vijf beter moeten afspreken wie waar toezicht hield. Zij zijn er volgens het OM verantwoordelijk voor dat Salam ongezien in het diepe kon belanden en daar verdronk.
De zaak leidde tot bezorgdheid onder basisschoolleraren. Zij zijn geschrokken dat individuele meesters en juffen worden vervolgd voor dood door schuld. In Utrecht stopten enkele scholen met zwemmen, waarbij het incident in Rhenen meewoog.
Zo ver willen andere niet gaan. Verschillende scholen laten de NOS weten dat hun beleid rond schoolzwemmen niet is veranderd en dat ze eerst maar eens afwachten hoe de rechter oordeelt in deze zaak.
Geschrokken
Toch heeft de zwembadzaak wel zijn weerslag gehad op docenten. "Ik moet zeggen dat ik erg geschrokken ben van de zaak", zegt Esther Janssens, leerkracht op de Paul Krugerschool in Den Haag.
Zelf maakte ze ruim tien jaar geleden mee hoe een kind bijna verdronk tijdens het schoolzwemmen. Ze kon op tijd ingrijpen. Nu heeft ze geen klas die gaat schoolzwemmen. "Maar als dit wel zo was geweest, weet ik niet of ik die verantwoordelijkheid nog eens aan zou gaan."
Eerder was het leuk om ergens naartoe te gaan.
Ook op De Klimboom in Dronten is over de zaak gesproken. Op zijn basisschool waren er al goede afspraken over toezicht tijdens het schoolzwemmen, vertelt leerkracht Ernst Meijer. "Toch zijn we er met elkaar nog een stuk scherper op."
Hij denkt dat scholen wel eens voorzichtiger kunnen worden met uitjes. "Eerder was het leuk om ergens naartoe te gaan. Nu denk je wel even na voor er 'ja' wordt gezegd op bijvoorbeeld een middagje zwemmen in het plaatselijke zwembad."
Onverantwoord
Femke Vleeshouwer, leerkracht op montessorischool Maas en Waal in Amsterdam, ging twee weken geleden nog met haar klas zwemmen in natuurwater. "Ik weet dat meerdere collega's zo'n uitstapje niet willen doen."
Ook toen kwam het incident in Rhenen ter sprake. De conclusie op haar school was: zo'n zwemuitje is niet langer verantwoord zonder extra toezicht, bijvoorbeeld van ouders. Ook al hebben alle kinderen een zwemdiploma.
Vleeshouwer vindt het jammer. "Want ik weet zeker dat dit soort uitstapjes de leerprestaties van kinderen bevordert. Het is verschrikkelijk als zoiets als in Rhenen gebeurt en ik hoop ook echt dat dat nooit meer zal gebeuren. Maar alle dingen die school leuk maken, worden onderhand onmogelijk door regelgeving en financiële beperkingen."
De uitspraak is vanmiddag om 15.00 uur.