Het zwembad werd na het verdrinken van het meisje tijdelijk gesloten
NOS NieuwsAangepast

Badmeesters en docenten vervolgd voor verdrinkingsdood Syrisch meisje

Het Openbaar Ministerie gaat vijf mensen vervolgen vanwege de verdrinking van het 9-jarige Syrische meisje in Rhenen in september 2015. Het gaat om drie badmeesters van het zwembad en twee leerkrachten.

De vijf worden allemaal vervolgd voor dood door schuld. Het OM kon de beslissing nu pas nemen omdat het onderzoek naar de verdrinking ingewikkeld was.

Het meisje was een paar maanden als vluchteling in Nederland. Ze zat in groep 5 van de basisschool. In zwembad 't Gastland was schoolzwemmen gaande.

Na afloop zag een badmeester haar op de bodem van het zwembad liggen. Hij probeerde haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Waardoor het ongeluk precies is gebeurd, is niet duidelijk. Volgens het OM zijn de badmeesters en leerkrachten nalatig geweest.

Verantwoordelijkheidsafspraken

De Algemene Onderwijsbond is geschrokken van de beslissing van het OM. "Dat ze gaan vervolgen is een probleem", zegt voorzitter Liesbeth Verheggen. "De aanklager realiseert zich gelukkig wel dat dit een gevoelige kwestie is en dat de impact hiervan wel eens heel groot zou kunnen zijn."

Verheggen zegt dat docenten mogelijk voortaan extra zullen nadenken voor ze akkoord gaan met het begeleiden van uitjes zoals schoolzwemmen. "Dit zou voor schoolbesturen ook aanleiding kunnen zijn om nog een keer de protocollen en verantwoordelijkheidsafspraken te bekijken."

De AOB gaat met een jurist overleggen over het adviseren van de leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl