Kinderen op de vlucht voor de gevechten in Mosul
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst donderdag 22 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

Het wordt op veel plaatsen met maxima van 30 graden tropisch warm. In het zuidoosten stijgt de temperatuur naar een recordwaarde van 35 graden. In de loop van de middag steekt een westenwind op die voor enige verkoeling zorgt.

Wat heb je gemist?

IS-strijders hebben het voorzien op kinderen in Mosul

IS-strijders in Mosul vallen doelgericht kinderen aan om burgers te dwingen in de Iraakse stad te blijven. Dat meldt Unicef. "Ze gebruiken kinderen als pressiemiddel om te voorkomen dat mensen vluchten", zegt een woordvoerder. "Dat laat zien hoe catastrofaal deze oorlog is."

In Mosul is IS sinds eind vorig jaar in het defensief. Gisteravond werd bekend dat de moskee in het centrum van de stad waar in 2014 het kalifaat werd uitgeroepen, zou zijn vernietigd.

Kinderen ontvluchten de binnenstad van Mosul

Nederlanders persen landgenoot af in Spanje

In de Spaanse badplaats Fuengirola aan de Costa del Sol zijn drie Nederlanders opgepakt op verdenking van afpersing van een landgenoot. Dat melden Spaanse media. De verdachten zijn tussen de 46 en 55 jaar oud. Een van hen zou een voormalig politiemedewerker zijn.

Het drietal zou 700.000 euro hebben geëist van het slachtoffer en hem bedreigd hebben. De man was eigenaar van een bedrijf dat levensverzekeringen verkocht. Dat bedrijf was failliet gegaan, maar de afpersers wilden nog een schuld innen.

Fuengirola

Het aantal aangiftes van oplichting door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft is flink gestegen. Vorig jaar waren 1100 mensen het slachtoffer van deze vorm van oplichting, in de eerste helft van dit jaar waren het er al 800.

De slachtoffers worden gebeld door iemand die zegt voor Microsoft te werken. Die vraagt om bankgegevens, of laat software installeren waarmee de computer wordt overgenomen. Op deze manier is al voor honderdduizenden euro's buitgemaakt.

Veder vandaag...

Het wordt vandaag bloedheet. Neem de beschermende maatregelen in acht en houd kwetsbare mensen in de gaten. Het waterschap Stichtse Rijnlanden gaat vijf dijken bij Woerden bewateren. Het gaat om zogeheten kleidijken. Het waterschap doet dat om te voorkomen dat er scheuren ontstaan in de dijk.

De rechter in Utrecht doet om 15.00 uur uitspraak in de zaak van het zwembaddrama in Rhenen. Tegen twee basisschoolleraren en drie zwemleraren is 120 uur taakstraf geëist na de verdrinkingsdood van het 9-jarige Syrische meisje Salam in september 2015.

En koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vandaag de derde dag van hun staatsbezoek aan Italië. Ze gaan naar de paus.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl