NOS NieuwsAangepast

President Trump: ik word zelf ook onderzocht! Heksenjacht

President Trump lijkt te bevestigen dat er een onderzoek tegen hem loopt vanwege het ontslag van FBI-directeur James Comey. "Ik word onderzocht voor het ontslaan van de FBI-baas door de man die mij heeft gezegd dat ik de FBI-baas moest ontslaan! Heksenjacht", twitterde Trump. Hij doelde daarmee op onderminister van Justitie Rod Rosenstein.

Woensdag schreef The Washington Post dat speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. Eerder was al bekend dat medewerkers van Trump worden onderzocht.

Nu neemt dus de Republikeinse president onderminister van Justitie Rod Rosenstein op de korrel. Die schreef in mei een brief aan Trump waarin hij kritisch was op het functioneren van Comey. Het Witte Huis meldde in eerste instantie dat die brief de reden was voor het ontslag van de FBI-directeur, later zei Trump dat hij Comey de wacht had aangezegd vanwege "dat Rusland-ding".

Een anonieme bron uit kringen rond de president spreekt intussen tegen dat de tweet van de president moet worden gelezen als een bevestiging dat er een onderzoek tegen hem loopt. Volgens de bron heeft Trump met zijn tweet alleen maar willen reageren op het artikel in The Washington Post.

Terugtrekken?

Volgens ABC News overweegt onderminister Rosenstein of hij zich moet terugtrekken uit het Rusland-onderzoek, omdat hij wellicht later nog moet getuigen.

Rod Rosenstein

Rosenstein houdt toezicht op de commissie van speciaal aanklager Mueller die onderzoek doet naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Democraten vinden ook dat Rosenstein zich moet terugtrekken en dat het onderzoek dan niet meer in handen mag komen van iemand die door Trump is aangesteld.

De FBI deed kort na de verkiezingen onderzoek naar Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van Trump. Flynn moest na drie weken al vertrekken omdat hij had gelogen over contacten met de Russen. Volgens Comey vroeg de president hem meerdere malen om Flynn met rust te laten. Comey deed dat niet en werd ontslagen door Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl