Restauratie van de Chinese Muur
NOS NieuwsAangepast

Steen voor steen de berg op: restauratie Chinese Muur is monnikenwerk

Al meer dan tien jaar wordt er gewerkt aan de restauratie van het deel van de Chinese Muur bij Jiankou, zo'n 70 kilometer ten noorden van Beijing. De bouwvakkers beginnen nu aan de derde fase van het werk. Het opknappen van dit stuk van zo'n 1000 meter is een lastige klus.

Het gebied is namelijk onherbergzaam en steil. Alleen muilezels kunnen via bergpaadjes de Grote Muur bereiken. Met zo'n 15 stenen van 10 kilo per stuk lopen ze af en aan.

En dan moeten de stenen nog de muur op. Dat is mensenwerk. De muur wordt bijna steen voor steen gecontroleerd en gerestaureerd. Een monnikenwerk dat nog veel jaren zal vergen.

Restauratie Chinese Muur is beesten- en mensenwerk

Tijdens de restauratie van de Grote Muur gaat ook nog wel eens wat mis. Vorig jaar stak een storm van kritiek op, nadat in het noorden van China een zevenhonderd jaar oud deel van de muur werd verstevigd met een dikke laag zand en beton. De Muur lijkt wel een asfaltweg, zeggen critici.

De Chinese overheid heeft daarom een wet opgesteld die de Muur moet beschermen. Voor beschadigen of slecht restaureren van het culturele erfgoed kunnen verdachten tien jaar cel krijgen.

  • Reuters
    Muilezels worden ingezet voor het vervoer van de stenen
  • Reuters
    Een bouwvakker neemt even pauze van het harde werk
  • Reuters
    Bouwvakkers aan het werk op de Chinese Muur
  • Reuters
    Bouwvakkers slepen hun spullen omhoog
  • Reuters
    Ochtendmist ligt over het deel van de Chinese Muur bij Jiankou

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl