Demonstranten van de Rif-beweging Hirak in de stad Imzouren (11 juni)
NOS NieuwsAangepast

Rif Alert! helpt Marokkaanse Nederlanders tegen 'lange arm van Rabat'

Marokkaanse Nederlanders die in de problemen komen doordat ze solidair zijn met de demonstraties in het Rif-gebied, kunnen vanaf vandaag terecht bij een meldpunt. De actiegroep Rif Alert! vraagt Marokkaanse Nederlanders zich te melden als ze worden bedreigd of geïntimideerd.

Volgens Rif Alert! zijn er aanwijzingen dat de Marokkaanse overheid Europese Marokkanen probeert te beïnvloeden en te intimideren, ook in Nederland.

"De Marokkaanse overheid beschuldigt een heleboel Marokkanen in Nederland dat ze de opstand in Marokko financieren, maar ze financieren hun familie in Marokko", zegt Abdou Menehbi, initiatiefnemer van het meldpunt in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Menehbi durven veel Marokkanen niet meer naar Marokko. "Er zijn geruchten dat honderden Marokkanen uit Europa op een zwarte lijst staan. Binnenkort gaan een heleboel Marokkanen op vakantie naar Marokko. Zij zijn echt bezorgd over hun veiligheid. Daarom hebben we dit meldpunt geopend."

Menehbi zegt dat al honderden Nederlandse Marokkanen zijn bedreigd. "Ze worden telefonisch bedreigd, via WhatsApp en andere sociale media. Ook krijgen we signalen dat imams zouden zeggen dat mensen die demonstreren vijanden van de koning zijn."

De actievoerders spreken van "de lange arm van Rabat". Ze willen dat de Nederlandse regering en de Europese Unie daar stelling tegen nemen. In een reactie zegt demissionair minister Asscher (PvdA) dat het kabinet de situatie in de gaten houdt. Hij zegt dat de meeste Marokkaanse Nederlanders die hij kent zich hierdoor het hoofd niet op hol laten brengen.

Tot nu toe zijn er in Nederland slechts op kleine schaal demonstraties waarin aandacht wordt gevraagd voor de achterstelling van inwoners van het Rif-gebied. Er is volgens de demonstranten onvoldoende zorg en onderwijs beschikbaar voor de Riffijnen. Zij steunen dan ook de vreedzame protesten die al zeven maanden in het gebied gaande zijn.

Pas sinds de arrestatie van protestleider Nasser Zafzafi, ruim twee weken geleden, begint het ook in Nederland rumoeriger te worden. Vorige week zondag was er een demonstratie in Rotterdam, daar kwamen enkele honderden mensen op af.

Bij die demonstratie werd er over en weer gescholden tussen de Riffijnse demonstranten en Marokkaanse jongeren die tegen de demonstratie waren. Dat dreigde enkele keren uit de hand te lopen.

Morgenmiddag is er een demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl