NOS NieuwsAangepast

De choking challenge, wat kunnen ouders doen tegen deze spelletjes?

Een spel dat eigenlijk geen spel is: de choking challenge. Bij dit 'wurgspel' verstik je jezelf of word je door iemand anders gewurgd zodat je flauwvalt. Door net voor het flauwvallen los te laten, krijg je een 'high' gevoel. De choking challenge is niet zonder gevaar, want een 16-jarige jongen uit Arkel is om het leven gekomen door een ongeluk tijdens het wurgspel.

Het zijn vooral tieners die het spel doen. Ze filmen het en zetten het vervolgens op internet. Hierdoor kunnen andere kinderen op het idee komen om hieraan mee te doen of ze worden in zo'n filmpje uitgedaagd om het ook te doen. Maar wat kan je als ouder doen om ervoor te zorgen dat je kind niet meedoet met dit soort spelletjes?

"In ieder geval niet meteen in paniek naar je kind gaan om te vragen of ze dit ook doen. Anders komen ze nooit meer naar je toe als ze over dit soort dingen vragen hebben", zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media in het NOS Radio 1 Journaal.

Je moet je kinderen niet het gevoel geven: 'die stomme ouders begrijpen er toch niks van.'

Justine Pardoen

Toch is het volgens Pardoen belangrijk om het gesprek met je kind aan te gaan, ook na het bericht van het fatale ongeluk. "De manier waarop je dit doet is belangrijk. Wees open en geïnteresseerd. Laat duidelijk merken dat je begrijpt dat kinderen op deze leeftijd experimenteren en alles onderzoeken."

De choking challenge is niet nieuw, zegt Pardoen. "Dit gebeurde vroeger ook, maar dan had het een andere naam. Toen noemden we het een 'flauwvalspelletje'. Alleen door internet komen meer kinderen ermee in aanraking en wordt de groep die ermee in aanraking komt jonger."

Volgens Pardoen is het naïef om te denken dat kinderen niet in aanraking komen met spelletjes als de choking challenge. "Op ieder schoolplein in Nederland wordt dit wel eens gedaan. Dus blijf erover praten. Je moet je kinderen niet het gevoel geven: 'die stomme ouders begrijpen er toch niks van' en dat er vervolgens nieuwe ongelukken gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl