Minister van Justitie Sessions en president Trump
NOS NieuwsAangepast

Minister Sessions wil reageren op beschuldigingen Comey

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zegt dat hij dinsdag wil getuigen voor de Senaatscommissie in het onderzoek naar het ontslag van FBI-directeur James Comey. Hij wil reageren op beschuldigingen die Comey afgelopen donderdag uitte aan zijn adres.

Uit een brief van Sessions aan de commissie wordt niet duidelijk of Sessions in een openbare hoorzitting zal verschijnen of dat hij achter gesloten deuren zijn verhaal doet.

De commissie onderzoekt beschuldigingen van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Sessions heeft tijdens de verkiezingscampagne twee keer contact gehad met de Russische ambassadeur in Washington. Toen dat bekend werd, tijdens een hoorzitting in maart, riep dat vragen op. De Democraten waren woest over de onthulling.

Trump en de Russen: hoe zit dat ook alweer?

Sessions houdt vol dat er geen kwaad school in zijn contact met de ambassadeur.

Comey beschuldigde president Trump er donderdag van dat die hem heeft ontslagen om het FBI-onderzoek naar mogelijke banden van Trumps campagneteam met Rusland te ondermijnen. Hij zei dat hij er niet aan twijfelt of de Russen zich bemoeid hebben met de verkiezingen.

Dat leidde tot nieuwe vragen over de relatie van de minister van Justitie met Russische gezagsdragers en anderen uit de kring rond de Russische president Poetin.

Zo rijst opnieuw de vraag of Sessions meer verzwegen ontmoetingen had met de Russische ambassadeur Kisljak of andere Russen tijdens de verkiezingscampagne of na het aantreden van Trump. In maart zei hij dat hij "nooit vertegenwoordigers van Rusland had ontmoet om over de campagne te praten". Hij had wel contact "als senator".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl