Een agent houdt de examenkandidaten nauw in de gaten
NOS NieuwsAangepast

Dronecontroleurs en celstraffen: in China kan je beter niet spieken

In China is de verleiding groot om te frauderen tijdens je toelatingsexamen voor een universiteit. "Hét examen dat je toekomst hier bepaalt", zegt correspondent Marieke de Vries. "Ga je naar de lopende band waar je ouders ooit zo hard aan hebben gezwoegd, of krijg je toch die gedroomde baan als advocaat?"

Vanwege de in 2015 afgeschafte eenkindpolitiek hebben vader en moeder vaak maar één zoon of dochter. "Die hebben zo hard gewerkt om dat kind naar de beste opleiding te kunnen sturen", legt De Vries uit in het NOS Radio 1 Journaal. Al die druk op een paar schouders.

Spieken komt dan ook geregeld voor in het land met ruim 1,3 miljard inwoners. De concurrentie voor de beste banen is moordend, maar de risico's van examenfraude zijn groot en de pakkans blijft stijgen. Drones zijn dit jaar het nieuwste wapen tegen examenfraude.

Die vliegen over de blokkende scholieren heen, op zoek naar stiekeme spiekers. Daar blijft het niet bij. Gezichtsherkenning en vingerafdrukken om te voorkomen dat iemand anders de toets in jouw plaats maakt. Ook is er apparatuur om draadloze technologie op te sporen.

Op de campus wordt een detectiesysteem opgezet om draadloze technologie mee op te sporen.

Dacht jij dat de daders nog werken met spiekbriefjes? Niet dus. Ook de fraudeurs zijn met hun tijd meegegaan. "Ze gebruiken gadgets waar Q uit James Bond jaloers op kan zijn", zegt De Vries. Denk aan normaal ogende riemen, horloges en zelfs gommetjes waarmee antwoorden worden doorgegeven.

Ook draadloze oortjes zijn populair. In 2014 liepen 2440 examenkandidaten tegen de lamp, omdat ze de antwoorden van buiten het schoolgebouw kregen doorgespeeld.

Massale examenfraude in China (2014)

Sindsdien heeft China fors ingezet op het tegengaan van examenfraude. In 2015 werd het strafbaar. "Je kunt er zelfs een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar voor krijgen", legt De Vries uit. "Dan heb je helemaal geen mooie toekomst meer."

Ook dit jaar zijn er zeker 52 studenten voor gearresteerd. Het is onduidelijk of ze met een drone zijn opgespoord.

Volgens critici wordt het tijd dat de Chinese overheid minder nadruk legt op het belang van een diploma. "Daar ligt de focus op, niet op de daadwerkelijke vaardigheden die je nodig hebt op de werkplek", zei onderwijsadviseur Jiang Xueqin na de grote examenfraudezaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl