Een verslaggever en Du Fangshuai bij de oortjes

Hoe 2440 Chinezen betrapt werden op spieken

2440 Chinezen hoopten wel heel makkelijk door een examen heen te komen. Ze hadden oortjes in waarmee ze de antwoorden kregen doorgespeeld. Helaas voor hen werd er heel goed gesurveilleerd en zijn ze allemaal opgepakt wegens examenfraude.

De surveillanten hielden de aanwezige radiosignalen in de gaten en ontdekten een abnormale piek op de monitor. Zo'n 2000 apparaten zijn ingenomen. En dat is een duur grapje voor de studenten. De prijs van de apparaten ligt omgerekend tussen de 250 en 1280 euro.

Massale examenfraude in China

Hoe dan?

Volgens Du Fangshuai, eindverantwoordelijke van de examens, komt er nog aardig wat handelingen en mensen kijken bij de fraude-operatie. Achter de ingefluisterde examenantwoorden zit een hele organisatie verscholen.

Deze organisatie huurt mensen in die zich inschrijven voor het examen. Deze groep is alleen maar bezig met het onthouden van de vragen. Na korte tijd verlaten zij weer de ruimte en spelen ze de vragen door aan een tweede groep. Deze gaat aan de slag met het vinden van de juiste antwoorden op de vragen. Via codetaal worden de antwoorden vervolgens doorgegeven aan studenten die een oortje dragen.

De bewuste piek

Fraudecultuur

Onderwijsadviseur Jiang Xueqin zegt dat China's onderwijssysteem zelf een fraudecultuur in de hand heeft gewerkt. "De meeste fraudezaken onder studenten zijn niet zo opvallend als deze. Maar het gebeurt overal in China", zegt Xueqin tegen CNN. "De focus ligt op het halen van het diploma. Niet op de kennis die je nodig hebt op de werkplek."

Op één locatie betrapten we bijna achthonderd studenten

Du Fangshuai

Betrapt

De frauderende studenten maakten het apothekersexamen in de provincie Shaanxi. Meer dan 25.000 mensen deden mee aan de toets, die op zeven verschillende plekken werd afgenomen. "Op één locatie betrapten we bijna achthonderd studenten", zegt Du Fangshuai. "Ze hadden een draadloze koptelefoon en een signaal-ontvanger."

De frauderende studenten mogen waarschijnlijk twee jaar lang geen nationaal examen meer doen. Twee criminele bendes die betrokken zijn bij de fraude, zijn volgens de politie opgerold. De zaak wordt verder onderzocht.

Deel artikel: