Veiligheidstroepen bij het parlementsgebouw in Teheran
NOS NieuwsAangepast

Iran: daders aanslagen Teheran waren Iraanse IS-strijders

De terroristen die gisteren een dubbele aanslag pleegden in de Iraanse hoofdstad Teheran, waren Iraniërs die zich hadden aangesloten bij Islamitische Staat. De Iraanse regering heeft dat bekendgemaakt. Het dodental van de aanslagen is opgelopen naar 17. Ook vielen er 52 gewonden.

Het is opvallend dat het om Iraanse IS-strijders gaat. IS is een soennitische terreurgroep en Iran is overwegend sjiitisch. Wel is er een soennitische minderheid. Die woont voornamelijk in de grensprovincies van het land, zoals Beloetsjistan en Koerdische gebieden.

De vijf daders verlieten het land om voor IS te vechten in de Iraakse stad Mosul en de Syrische stad Raqqa. In juli of augustus vorig jaar keerden ze terug, met als doel een aanslag te plegen in hun thuisland.

IS had al vaker aangekondigd aanslagen te zullen plegen in Iran, dat in Irak en Syrië milities steunt die tegen de terreurgroep vechten. Dit was de eerste keer dat IS die waarschuwingen waarmaakte.

Parlement en mausoleum

De vijf vielen gisteren zwaarbewapend het parlementsgebouw binnen. Een van hen blies zichzelf op, de anderen werden doodgeschoten door het veiligheidstroepen. Vrijwel gelijktijdig vielen drie schutters het mausoleum van ayatollah Khomeini aan, net buiten de stad. Veiligheidstroepen doodden een van de aanvallers.

IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen gisteren al op. De invloedrijke Revolutionaire Garde van Iran legde de schuld echter bij de soennitische aartsvijand Saudi-Arabië. Dat land ontkende meteen iedere betrokkenheid.

In verband met de aanslagen werden vanochtend opnieuw verdachten gearresteerd. Er zaten al zes Iraniërs vast, onder wie een vrouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl