NOS NieuwsAangepast

'Belastingdienst voert soms ongelijke strijd tegen ontduikers'

Panama Papers en de Tweede Kamer: hoe zit het?

De Belastingdienst voert vaak een ongelijke strijd bij de opsporing van belastingontwijking en belastingontduiking. Dat blijkt uit de praktijkverhalen van vier deskundigen van de Belastingdienst die vandaag werden verhoord door de enquêtecommissie van de Tweede Kamer.

Het was de eerste dag van de openbare verhoren van de commissie-Nijboer, die onderzoek doet naar belastingontduiking en -ontwijking.

Sommige bedrijven en rijke particulieren maken gebruik van ingewikkelde constructies om in Nederland zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Ook hebben ze adviseurs en juristen tot hun beschikking die jarenlang bezwaar kunnen maken en procedures kunnen beginnen voordat een rechter beslist of het gaat om belastingontduiking of niet.

"Maar", zegt Van den Berg van de afdeling Taxhavens en Concernfinanciering van de Belastingdienst, "Als we iets op het spoor zijn dan houden we vast. Ook al duurt het jaren."

Meer mensen nodig

Bij de Belastingdienst zijn de afgelopen jaren specialistische teams opgericht, vertelt zijn collega Leenman. "Om te voorkomen dat een belastinginspecteur in zijn eentje tegenover een deskundig team van een bedrijf of vermogende particulier komt te staan."

Maar alle belastingontduikers opsporen en aanpakken lukt niet. Dan zouden er veel meer mensen nodig zijn.

Tegengewerkt

Belastinginspecteurs worden vaak tegengewerkt, vertellen Van de Klashorst en Roerink van de afdeling Constructiebestrijding. De advocaten van de belastingontduikers gaan steeds opnieuw in beroep.

Roerink: "Die vertragingstactieken maken ons werk steeds juridischer. We moeten soms eindeloos procederen voor we een aanslag kunnen indienen."

"Wat ze ook doen is klachten indienen tegen de belastinginspecteur", vult Van de Klashorst aan. "Of aangifte tegen hem doen bij de politie. Als je daar als nietsvermoedende inspecteur mee te maken krijgt dan is dat schrikken."

Intimidatie

Zo werd eens beslag gelegd op het woonhuis van een belastinginspecteur. Het woord intimidatie gebruikt Van de Klashorst niet. "Maar soms werkt het."

De vier deskundigen van de belastingdienst benadrukken allemaal dat het bij zakelijke en particuliere belastingontduikers om een kleine minderheid gaat. De meeste mensen en bedrijven betalen gewoon.

Morgen gaan de verhoren over de gevolgen van de Panama Papers en trustkantoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl