Doha, de hoofdstad van Qatar
NOS NieuwsAangepast

‘VS verdenkt Russische hackers van plaatsen nepnieuws Qatar’

Inlichtingendiensten in de Verenigde Staten verdenken Russische hackers ervan het staatspersbureau van Qatar te hebben gehackt om nepnieuws te verspreiden. Dat meldt CNN op basis van anonieme overheidsfunctionarissen. Persbureau Interfax meldt dat Rusland de beschuldigingen ontkent.

Het gaat om een bericht dat op 23 mei door het staatspersbureau van het land werd verspreid. Daarin was een volgens Qatar valse verklaring te lezen van de emir, de leider van het land. Daarin sloeg hij een vriendelijke toon aan ten opzichte van Iran en Israël en vroeg hij zich af hoelang Trump nog president zou zijn.

Die verklaring zou voor Saudi-Arabië, Egypte en een aantal andere Arabische landen aanleiding geweest zijn om te besluiten tot een boycot van Qatar. Die boycot heeft geleid tot een diplomatieke crisis.

Het zou nog onduidelijk zijn of de Russische overheid of een criminele organisatie achter de hack zitten. Een anonieme overheidsbron zegt wel tegen CNN "dat er weinig gebeurt zonder dat de Russische overheid ervan afweet."

Onderzoeksteam

De FBI heeft een onderzoeksteam naar de Qatarese hoofdstad Doha gestuurd om mee te helpen met het onderzoek, schrijft CNN. De FBI en CIA wilden niet op de berichtgeving van de nieuwszender reageren. De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken wel. Die zegt dat de FBI de hack en het verspreiden van nepnieuws heeft bevestigd.

De Amerikaanse overheidsfunctionarissen denken dat Rusland als doel heeft om een breuk te creëren tussen de VS en zijn bondgenoten. Zowel Qatar als Saudi-Arabië is een belangrijke bondgenoot van Washington. Eerder was er bewijs dat Rusland zich probeerde te mengen in verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en de VS.

Diplomatieke crisis

Deze week kondigden achter elkaar landen in het Midden-Oosten aan om de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Volgens Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten geeft Qatar financiële en politieke steun aan islamistische militanten en Iran.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De verklaring van de emir zou vervolgens de druppel zijn geweest. Ook Jemen, de regering in het oosten van Libië en de Malediven hebben inmiddels de banden met Qatar verbroken. Jordanië maakte gisteravond bekend de relatie met Qatar deels te bevriezen. Het land heeft daarnaast de vergunning voor de Qatarese tv-zender Al Jazeera ingetrokken.

De gevolgen voor Qatar zijn groot: inwoners van het land die elders verblijven moeten binnen twee weken vertrekken. Inwoners uit de andere landen worden opgeroepen om uit Qatar te gaan. Alleen Egypte heeft daarvan afgezien, omdat zo'n 250.000 Egyptenaren in Qatar werken.

Volgens president Trump is de boycot van Qatar het gevolg van zijn bezoek aan de regio. In een serie tweets schreef hij gisteren te hopen dat hiermee een einde komt aan terrorisme. Reuters meldt dat Trump de Saudische koning in een telefonisch gesprek heeft opgeroepen om eenheid te bewaren.

Ontkenning Kremlin

"Dit bericht zal het Kremlin ongetwijfeld ontkennen", zegt Rusland-correspondent David Jan Godfroid. "Dat wil overigens niet zeggen dat dit niet waar kan zijn, maar je krijgt dit gewoon niet bevestigd. Rusland wil graag verwarring en verdeeldheid zaaien in het Westen en tussen VS en zijn bondgenoten. Dat is een bekend gegeven."

"Er gaan natuurlijk al veel langer van dit soort berichten rond, maar er is nooit hard bewijs geleverd", zegt Godfroid. "Het zijn altijd anonieme medewerkers van inlichtingendiensten in de VS die dit lekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl