NOS NieuwsAangepast

Autopech wordt 40 migranten in de Sahara fataal

Meer dan veertig West-Afrikaanse migranten uit Ghana en Nigeria zijn omgekomen van de dorst in de Sahara, nadat hun truck kapot was gegaan, heeft het Rode Kruis in Niger bekendgemaakt.

Zes mensen wisten een afgelegen woestijndorp te bereiken en vertelden daar over de slachtoffers die ze hadden achtergelaten. Onder hen zouden drie baby's zijn, twee andere kinderen en 17 vrouwen. Het exacte aantal is niet vastgesteld, omdat de zoektocht nog bezig is.

Gevaarlijk traject

De tocht door de woestijn tussen de oases Agadez en Dirkou in Niger is voor migranten een van de gevaarlijkste trajecten op weg naar Libië, in de hoop Europa te bereiken.

Bijna dagelijks vertrekken volgepakte vrachtwagens voor de rit vanuit Niger naar Libië. De tocht duurt enkele dagen en de reizigers kunnen vaak niet meer dan een paar liter water meenemen.

Middellandse Zee

De autoriteiten en de hulporganisaties zijn op de hoogte van de reisroutes die als einddoel de Middellandse Zee hebben. Naar schatting hebben afgelopen jaar zo'n 330.000 mensen de tocht afgelegd.

Toch is het lastig de doortocht van migranten nauwgezet in de gaten te houden. Daardoor blijft het gissen hoeveel mensen hun uiteindelijke reisdoel in Libië halen, voordat ze beginnen aan de riskante tocht over zee.

4Mi, een organisatie die probeert de migrantenstromen in beeld te krijgen, schat in dat meer migranten omkomen in de woestijn dan op zee. 4Mi baseert zich daarbij op verklaringen van migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl