De Sahara in Niger
NOS Nieuws

34 lijken in Sahara: 'tragisch voorbeeld van verloren levens'

De hulporganisatie Save the Children maakt zich grote zorgen over de mensonterende toestanden op mensensmokkelroutes van Afrika naar Europa. Vandaag werd bekend dat in de Sahara de lichamen van 34 mensen zijn gevonden die door mensensmokkelaars waren achtergelaten.

Onder de slachtoffers zijn twintig kinderen, liet de minister van Binnenlandse Zaken in Niger weten. De vluchtelingen zijn waarschijnlijk bezweken door gebrek aan water. Ze zijn vermoedelijk enkele dagen tot een week geleden doodgegaan. Twee van hen zijn Nigerianen. Van de rest is de identiteit nog niet bekend.

"Dit is het zoveelste tragische voorbeeld van verloren levens langs de route die migranten vanuit sub-Sahara Afrika nemen", schrijft Save the Children.

De organisatie spreekt regelmatig met kinderen die de tocht hebben overleefd: "Ze zijn overgeleverd aan de genade van mensensmokkelaars en -handelaren en lopen zware risico’s op hun weg naar veiligheid." Save the Children krijgt veel meldingen van misbruik, marteling en uitbuiting van de kinderen.

Welkom in de hel

Save the Children heeft het verhaal van een 17-jarige opgetekend: "In de woestijn namen de mensenhandelaren de vrouwen apart en verkrachtten ze. Een van de vrouwen was zeven maanden zwanger. We hebben geprobeerd de mannen tegen te houden, maar ze bedreigden ons met hun wapens."

“Daarna zijn we weer op weg gegaan", schrijft de jongen. "De bestuurder dwong een van de vrouwen om naakt naast hem te komen zitten, om te doen wat hij wilde. Een van de smokkelaars vertelde ons: welkom in de hel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl