Andre Agassi en Novak Djokovic
NOS SportAangepast

Djokovic wil met 'geschenk' Agassi nieuw hoofdstuk beginnen

Novak Djokovic heeft in het eerste half jaar van 2017 nog niet zijn beste tennis laten zien. En dat is nog zacht uitgedrukt. Het seizoen begon weliswaar veelbelovend met een titel in Doha, maar op de grote toernooien stelde de Serviër ernstig teleur. Met Andre Agassi aan zijn zijde hoopt hij op Roland Garros op de ommekeer.

"De Australian Open, een tweede ronde. Indian Wells, de achtste finales. Monte Carlo, een plek in de kwartfinales. En in Madrid en Rome, respectievelijk een plek bij de laatste vier en een finaleplaats."

Als de stadionspeaker op Roland Garros straks die resultaten opsomt, zal het publiek niet het idee hebben dat ze betrekking hebben op Djokovic. Want van de nummer twee van de wereld, die in het verleden met slechts een paar nederlagen achter zijn naam in Parijs arriveerde, mag meer verwacht worden.

Dat vond hij zelf kennelijk ook en de twaalfvoudig grandslamkampioen besloot daarom rigoureuze maatregelen te nemen: hij beëindigde de samenwerking met zijn coach Marian Vajda, met fitnesscoach Gebhard Phil Gritsch en met fysiotherapeut Miljan Amanovic.

"Ze hebben hun leven ingericht om mijn dromen uit te laten komen", zei Djokovic over dat besluit. "Maar we voelden allemaal dat er verandering nodig was. Ik ben heel dankbaar en trots voor de relatie en de onbreekbare band die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Ze zijn mijn familie en dat zal niet veranderen."

  • AFP
    Andre Agassi en Novak Djokovic
  • AFP
    Andre Agassi gaat er even bij zitten tijdens een training van Novak Djokovic
  • EPA
    Andre Agassi en Novak Djokovic lopen over het park van Roland Garros
  • AFP
    Novak Djokovic met Andre Agassi op de achtergrond

Djokovic voegde eraan toe de tijd te nemen om een nieuw team samen te stellen. Maar in Rome verbaasde hij met de mededeling dat hij Agassi aan zich had gebonden. Aan de hand van de 47-jarige Amerikaan hoopt Djokovic op betere tijden.

"Ik begin een nieuw hoofdstuk in mijn leven, als tennisser en als persoon. Ik ben onlangs (op 22 mei, red.) 30 geworden, en alles lijkt zo zijn reden te hebben", sprak Djokovic een tikkeltje filosofisch. "En André Agassi verscheen op het toneel, alsof hij door het leven zelf was gestuurd. Het moest blijkbaar gewoon zo zijn. Een geschenk."

Toevallig telefoontje

Djokovic bekende tegenover NOS-verslaggever Vlado Veljanoski, in het Servisch, dat de samenwerking enigszins toevallig tot stand kwam. "Het begon toen ik belde om hem voor zijn steun en mooie woorden te bedanken. Toen ik 'm wou bedanken, duurde dat gesprek een half uur. En dat heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot waar we nu zijn."

  • AFP
    Andre Agassi won Roland Garros in 1999
  • Getty Images
    Steffi Graf en Andre Agassi
  • EPA
    Novak Djokovic, Andre Agassi en Andy Murray
  • EPA
    Andre Agassi feliciteert Rafael Nadal met diens zege in de derde ronde op Wimbledon in 2006
  • AFP
    Andre Agassi

Voor Agassi, die na zijn loopbaan samen met zijn vrouw Steffi Graf de luwte opzocht in Las Vegas, is het zijn eerste officiële klus als coach. Hij treedt in de voetsporen van onder anderen Michael Chang (Kei Nishikori), Ivan Lendl (Andy Murray) en Stefan Edberg (enige tijd met Roger Federer).

'The Las Vegas Kid' staat Novak Djokovic, die Roland Garros vorig jaar voor het eerst wist te winnen, maandagmiddag voor het eerst bij. De titelhouder neemt het op Court Philippe Chatrier op tegen de Spanjaard Marcel Granollers.

Djokovic vs Agassi

Djokovic Agassi
Aantal gewonnen titels 67 60
Aantal gewonnen grandslams 12 8
Aantal gouden olympische medailles 0 1
Prijzengeld in carrière $108.940.597 $31.152.975

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl