De lichamen van de mannen werden gevonden in een ravijn
NOS NieuwsAangepast

Geëxecuteerde Filipijnse burgers gedumpt in ravijn Marawi

Bij de belegerde stad Marawi in het zuiden van de Filipijnen zijn de lichamen van acht burgers gevonden in een ravijn. De acht mannen zijn met hun handen op de rug gebonden door het hoofd geschoten.

Het waren arbeiders die op hun vlucht uit de stad zijn tegengehouden door jihadistische strijders van de Maute-militie. Waarschijnlijk zijn ze vervolgens geëxecuteerd. Op een van de lichamen was een briefje gespeld met daarop het woord 'verrader'.

Lichamen van Filipijnse burgers gedumpt in ravijn

Marawi werd zes dagen geleden bestormd door de islamitische extremisten. President Duterte kondigde direct de staat van beleg af en stuurde militairen naar Marawi om de rebellen uit te schakelen. Inmiddels zijn extra troepen en helikopters gearriveerd op het eiland waar de stad op ligt, Mindanao.

Bij de gevechten tussen het leger en de Maute-strijders zijn al honderd doden gevallen, onder wie zeker 25 burgers. In de buurt van de universiteit van Marawi hebben militairen eerder vandaag de lichamen van drie vrouwen, vier mannen en een kind geborgen.

Volgens schattingen is 90 procent van de 200.000 inwoners tellende stad op de vlucht geslagen. Zo'n 2000 burgers zitten vast in wijken waarom hevig strijd wordt geleverd. Kerkelijke leiders zeggen dat de rebellen christenen in gijzeling hebben genomen.

Filipijnen vluchten voor islamitische militanten

Het leger gaat ervan uit dat de Maute-militie met de grootscheepse aanval op Marawi beoogt meer aanzien te krijgen in de ogen van terreurorganisatie Islamitische Staat, aan wie de strijders trouw hebben gezworen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl