Dafne Schippers
NOS SportAangepast

Schippers treft opnieuw Thompson, Hassan wil record

Op twee fronten komen dit weekeinde Nederlandse atletiektoppers in actie. Sifan Hassan en Dafne Schippers zijn in Eugene present bij de derde Diamond League-bijeenkomst van het seizoen, terwijl vijf meerkampers zich met de wereldtop gaan meten in Götzis.

De eerste die aan de bak moet is Hassan. Ze stond ook al op de startlijst bij de Diamond League-wedstrijden in Sjanghai, maar besloot vanwege een verkoudheidje toch maar thuis te blijven. Nu wil ze in het Amerikaanse Eugene een aanval doen op het Nederlands record op de 5.000 meter, dat sinds 2003 in handen is van Lornah Kiplagat.

"Dat moet normaal gesproken wel gaan sneuvelen", voorziet NOS-atletiekcommentator Léon Haan. "Het record staat op 14.56,43 en dat is voor een topper als Sifan niet een bijster scherpe tijd. Dat ze een 5.000 doet en geen 1.500 meter, wat toch haar afstand is, is in dit stadium van het seizoen logisch. De snelheid voor de 1.500 heeft ze nu nog niet."

Genzebe Dibaba

Zaterdagochtend rond zes uur zal blijken of Hassan in haar opzet is geslaagd. "Het enige gevaar schuilt 'm in Genzebe Dibaba, die in dezelfde race wil proberen het wereldrecord te breken. Dat staat nu nog op naam van haar zus Tirunesh, die in 2008 14.11,15 liep. Het zou kunnen dat Hassan met haar mee wil gaan en zich stuk loopt..."

Hassan, die sinds eind vorig jaar niet ver van Eugene in het Amerikaanse Portland traint, verschijnt op vrijdagavond (Amerikaanse tijd) op de baan.

Sifan Hassan

Zaterdagmiddag - het loopt in Nederland dan al tegen middernacht - is het de beurt aan Dafne Schippers. De sprintster komt aan de start op de 200 meter en treft onder anderen haar grote rivaal Elaine Thompson.

In Doha moest Schippers buigen voor de olympisch kampioene, die ook daarna een aantal sterke race afleverde. "In Nederland verwachten we dat Schippers steeds wint, maar ze loopt wel tegen de beste sprintster van het moment. Bovendien loopt Schippers nu vooral wedstrijden om ritme op te doen en zich technisch te verbeteren."

Pure snelheid

De WK in Londen zijn pas over een paar maanden en ook dan pas worden de medailles verdeeld. Er kan dus nog veel gebeuren. "Thompson lijkt over meer pure snelheid te beschikken. Als Schippers in Eugene een paar honderdsten dichterbij zou kunnen komen, zou dat al winst zijn."

Nadine Broersen

In Götzis komt dit weekeinde de mondiale meerkamptop bijeen voor wat wel wordt beschouwd als de officieuze wereldkampioenschappen voor de allrounders op atletiekgebied. Nederland is in Oostenrijk vertegenwoordigd met twee mannen en drie vrouwen, die stuk voor stuk in de hogere regionen zouden kunnen eindigen.

Europees kampioene Anouk Vetter, Nadine Broersen en Nadine Visser staan zaterdagochtend in de startblokken voor de 100 meter horden, het eerste onderdeel op de zevenkamp. De eerste twee zijn door de IAAF al voorgeselecteerd voor de WK in Londen. Visser heeft een haalbare score van 6.200 punten nodig om ook naar de Britse hoofdstad te mogen.

'Goed en scherp'

"Ze hebben alledrie al laten zien dat ze goed en scherp zijn", weet Haan. Hij verwijst daarbij naar persoonlijke records die de vrouwen recentelijk op diverse onderdelen verbeterd hebben.

Drievoudig winnares Brianne Theisen-Eaton, die vorig jaar ook de beste was, is na de Spelen in Rio gestopt en ontbreekt derhalve op het appel. Nafissatou Thiam, de 22-jarige olympisch kampioene uit België, is wel van de partij.

Pieter Braun in actie op de tienkamp

Bij mannen zijn Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun de Nederlandse troeven. Beiden zijn naar Götzis afgereisd met het plan om in ieder geval de WK-limiet van 8.100 punten te halen.

"Eelco maakt een heel goede indruk sinds hij vorig jaar het roer heeft omgegooid", zegt Haan over de nummer twee van 2012, de beste prestatie van een Nederlander ooit. "Hij heeft zich laten opereren en oogt weer helemaal fris. Hij moet zeker van voren kunnen meedoen."

Ook Braun heeft een switch gemaakt en en liet vorige week in Uden zien de goede vorm te pakken te hebben. "Hij verbeterde zijn persoonlijk record bij zowel het verspringen als het kogelstoten. Ook hij heeft zeker zicht op de WK-limiet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl