Tienkamper Eelco Sintnicolaas
NOS SportAangepast

Nieuwe start voor meerkampers Sintnicolaas en Braun

Fris, fit en vol vertrouwen beginnen meerkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun aan een nieuwe missie: aansluiten bij de wereldtop.

Te beginnen volgende week bij de hoog aangeschreven internationale tienkamp in Götzis, waar het tweetal kwalificatie voor de wereldkampioenschappen in Londen van later dit jaar willen afdwingen. De eis in Oostenrijk: 8.100 punten. In goeden doen een klus die te klaren is.

Beide atleten kwamen zwaar teleurgesteld terug van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar ze het einde van de tienkamp niet haalden. Allebei kozen ze daarna voor een nieuwe weg in hun atletiekleven. Dit seizoen moet blijken of ze de juiste beslissing hebben genomen.

Meerkampers richten vizier op Götzis

Sintnicolaas en Braun worden in Götzis vergezeld door de meerkampsters Nadine Broersen (vierde bij de WK in 2015), Europees kampioene Anouk Vetter en Nadine Visser. Van de sterke Nederlandse vrouwen dient alleen Visser zich nog te kwalificeren voor de WK. Van hen wordt ook verwacht dat ze in Götzis bovenin kunnen meedraaien.

Nadine Broersen

Bij Sintnicolaas en Braun is dat nog maar de vraag. Sintnicolaas kampte de afgelopen jaren met veel blessureleed. Twee jaar geleden raakte hij uitgerekend in Götzis - naar later bleek zwaar - geblesseerd.

Een stuiterende horde die uit de baan van zijn 'buurman' Damien Warner kwam, bracht de Europees indoorkampioen van 2013 ten val. Achteraf bleek de polsblessure de opmaat naar veel ellende. "Maar ik keer er niet met schrik terug. Nee hoor, ik ga ernaartoe om plezier te hebben."

Zowel Sintnicolaas als Braun hadden een tijdje nodig om de tegenvaller van de Olympische Spelen te verwerken. En beiden verlieten hun coach Vince de Lange.

Bennema

Talent Braun koos voor de begeleiding van Bart Bennema, die een heel belangrijke rol speelde in de loopbaan van sprintster (maar ook meerkampster) Dafne Schippers. Daarnaast meldde hij zich bij Gert Damkat voor de kogel en discus en bij Charles van Commenée voor het speerwerpen. De ervaren Sintnicolaas koos er na tien jaar De Lange voor om zelfstandig verder te gaan.

"Vince heeft mij heel veel geleerd. Ik ben onder hem heel zelfstandig geworden. Er werd streng getraind"', zegt Braun over de samenwerking die drie jaar duurde. "Bart is wat rustiger. Bij hem train ik in een grotere groep. Het is allemaal wat relaxter. We overleggen veel. Hij zorgt voor een ontspannen aanpak. Ik ga in Götzis voor 8.100 punten."

Pieter Braun in actie op de tienkamp in Rio

Sintnicolaas nam een paar maanden afstand van atletiek. Hij had behoefte aan nieuwe uitdagingen, maar meldde zich op 1 januari weer op de atletiekbaan. Hij heeft zijn eigen weg gekozen en denkt dat dat geen problemen gaat opleveren.

"Techniek verleer je niet. Ook de komende vier jaar niet"', kijkt Sintnicolaas vooruit. "Ik gebruik nog wel de schema's van Vince, maar dan wel met een eigen touch. Ik doe wat mij goed lijkt, ben fris, heb plezier. Het was tijd deze keuze te maken. Aan het einde van het jaar ga ik wel evalueren hoe het is gegaan."

Goede tests

Afgelopen week, op de warmste dag van 2017, werkten beide atleten prima tests af in Uden. Braun tekende voor persoonlijke records bij het verspringen (7,66 meter) en met de kogel (15,16 meter).

"De tienkamp blijft altijd lastig omdat het over tien onderdelen gaat", zegt hij. "Dit geeft echter rust. Ik wist eigenlijk niet waar ik stond, maar met de snelheid en techniek zit het goed. In Götzis moet het gebeuren", kijkt hij met vertrouwen vooruit.

Tienkamper Eelco Sintnicolaas in actie tijdens NK in Amsterdam

Een stralende Sintnicolaas bleef in Uden op de 100 meter met 10,64 slechts 0,02 seconde boven zijn persoonlijk record en ging met de polsstok in een mooie stijl over 5,30 meter. Voor hem voldoende op dat moment.

"Het wordt mijn zevende deelname aan Götzis. Ik heb er in 2012 mijn Nederlands record neergezet met 8.506 punten. Het is een prachtige baan. Ik ga er met veel vertrouwen naartoe."

Over de benodigde 8.100 punten maakt hij zich geen zorgen. "Het is de limiet voor Londen en zeker niet mijn plafond. De afgelopen jaren kampte ik altijd met pijntjes. Ik had rust nodig en heb die genomen. Het gaat nu allemaal wat makkelijker. Dertig is toch het nieuwe twintig?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl