PVV-leider Wilders na zijn bezoek aan informateur Schippers
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe formatiebesprekingen: Wilders wil door met drie informateurs

PVV-leider Wilders heeft informateur Schippers voorgesteld een nieuw kabinet te gaan onderzoeken met drie informateurs van VVD, CDA en PVV. "Het speelkwartier is voorbij", zegt Wilders.

Hij noemt het een gênante vertoning dat partijen elkaar uitsluiten terwijl er grote problemen zijn om op te lossen. Kamerlid Agema zou de PVV-informateur worden.

Wilders zegt dat er wat hem betreft geen blokkades zijn, maar de 'Marokkanen-uitspraak' waardoor VVD-leider Rutte onder meer niet met hem verder wil, neemt hij niet terug. Dat VVD en CDA hem een 'wegloper' hebben genoemd vindt hij geen bezwaar. "Ik ben niet zo snel beledigd."

Drie mogelijkheden

GroenLinks-leider Klaver ziet drie mogelijkheden. VVD, CDA en D66 verbreken hun samenwerking. "Dan ontstaan er andere mogelijkheden", zegt Klaver.

De tweede optie is een minderheidskabinet. De derde optie is dat VVD en CDA meer de kant van GroenLinks op bewegen. "Zo lang er geen andere beweging is bij de anderen gaan wij niet aan tafel", zegt Klaver.

Andersom vindt Klaver niet dat hij zelf VVD en CDA tegemoet moet komen. Klaver: "Het is inhoudelijk gebroken. Er zijn voor ons principiële grenzen."

Handtekeningen

50Plus-leider Krol was vanochtend als eerste aan de beurt. Hij heeft het idee geopperd om alle fractievoorzitters anoniem een regeerakkoord te laten schrijven waar achteraf door andere fractievoorzitters op ingetekend kan worden. Het regeerakkoord met de meeste handtekeningen wint.

"Laten we maar eens kijken of we zo toch een stukje verder komen." Volgens Krol reageerde Schippers positief op het idee, dat hij zelf onorthodox noemt. "De woorden die ze gebruikte moet u maar aan haar vragen. Maar ik was met die woorden heel gelukkig."

Maar het is maar de vraag of VVD, CDA en D66, de drie grootste partijen die nu de leiding in de formatie hebben, er ook zo op reageren.

Minderheidskabinet

Informateur Schippers ontvangt vandaag de meeste fractievoorzitters, de rest heeft zij gebeld. Zij waarschuwde gisteren voor een minderheidskabinet als de partijen niet gaan bewegen. Dat heeft niemands voorkeur, want zo'n kabinet moet voor elk beleidsvoornemen op zoek moeten naar steun van een of meer andere partijen.

Dit is de rest van het schema voor vandaag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl