VVD-leider Rutte staat de pers te woord over de formatieperikelen
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 70: vrijdag nieuwe ronde, nieuwe kansen

Informateur Schippers heeft voor vrijdag een nieuwe ronde gesprekken georganiseerd met de fractievoorzitters. Zij gaat proberen ze over te halen om "uit hun comfortzone" te komen, zoals ze het zelf noemt.

De dag van vandaag stond een beetje in het teken van verstoorde verhoudingen.

ChristenUnie-leider Segers was achteraf helemaal niet gecharmeerd van de manier waarop D66-leider Pechtold gisteren onderzocht of er met hem wel te regeren viel.

Weinig zin

"Het leek meer op onderhandelen dan op een verkennend gesprek", zegt Segers vandaag getergd. Hij had van Pechtold een lijst lastige onderwerpen voorgelegd gekregen, met onder meer medisch-ethische onderwerpen als voltooid leven en orgaandonatie.

Pechtold had toestemming gekregen van zijn fractie om zo'n verkennend gesprek met Segers te voeren, al was van begin af aan duidelijk dat dat volgens de D66-fractie weinig zin had. En dat was gisteren dus ook de conclusie.

"Ik had een handtekening onder het D66-verkiezingsprogramma moeten zetten", zegt Segers. "Dat zat er niet in."

VVD en CDA vinden die onwrikbare opstelling van Pechtold niet prettig. Daarom ging VVD-leider Rutte er nog met Pechtold op het strand over napraten, maar dat leidde niet tot een andere uitkomst.

Overleg Rutte en Pechtold op het strand

Van tafel

Nu deze vier-partijen-optie ook van tafel is, moet Schippers opnieuw aan de fractievoorzitters vragen wat zij willen, in de hoop dat ze met nieuwe ideeën komen of van oude bezwaren afstappen.

Dat gaat vrijdag gebeuren, vanaf 10.00 uur, te beginnen met Henk Krol van 50Plus. Als laatste is Pechtold aan de beurt, om 16.30 uur.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl