Een ravage na een plofkraak in Twello
NOS Nieuws

Dna-spray in strijd tegen plofkraken

Sinds kort hebben banken en de politie een nieuw wapen in de strijd tegen plofkraken. Het is een dna-spray die over het buitgemaakte geld wordt gesproeid. Een woordvoerder van de politie bevestigt een bericht daarover van De Telegraaf.

De spray komt uit een inktbeveiligingssysteem dat in geldcassettes wordt geplaatst. Zodra de automaat wordt geforceerd, wordt de inkt over het geld verspreid.

De spray kan helpen als bewijs tegen verdachten. Als bij hen bankbiljetten met inkt worden gevonden, kan worden vastgesteld uit welke bank en van welke plofkraak ze afkomstig zijn. Zo kan de politie verdachten specifiek verbinden met bepaalde plofkraken.

Bende

Volgens De Telegraaf is de methode onder meer ingezet in een groot landelijk onderzoek naar een plofkraakbende. Daarin worden zeven mensen ervan verdacht dat ze zeker 45 geldautomaten hebben opgeblazen.

Het toenemende aantal plofkraken bezorgt de banken al langer hoofdbrekens. Vanwege het risico voor omwonenden kiezen banken er steeds vaker voor om geldautomaten te sluiten. Ook zetten ze particuliere beveiligers in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl