Rabobank sluit zes geldautomaten Achterhoek na plofkraak
Rabobank sluit per direct zes geldautomaten in de Achterhoek. Ze staan op plaatsen waar omwonenden risico lopen als de automaat zou worden opgeblazen, stelt de bank; het hoge aantal recente plofkraken is een belangrijke oorzaak voor het sluiten van de zes geldautomaten.
Zo werd woensdagnacht een plofkraak gepleegd op een Rabobank-automaat in Terborg. De criminelen slaagden er niet in om de kluis open te krijgen en geld te stelen.
De automaten die dicht gaan staan in de plaatsen Doetinchem, Hummelo, Beek, Gendringen, Silvolde en 's-Heerenberg.
"Het risico is te groot om ze open te houden", zegt Maarten van Oostveen, directeur Bedrijven van Rabobank Graafschap. Rabobank Graafschap is actief in een groot deel van de Achterhoek en een klein stuk van de streek Liemers.
Het gaat om een tijdelijke maatregel. "We kopen zo tijd om een plan te maken", zegt Van Oostveen tegen Omroep Gelderland. Hoelang de pinautomaten dicht blijven, weet de directeur nog niet. "In elk geval langer dan een paar dagen."
Nachtelijke beveiliging
De Rabobank besloot eerder al maatregelen te treffen om plofkraken een halt toe te roepen. Sommige geldautomaten worden 's nachts afgesloten en andere pinautomaten krijgen nachtelijke beveiligers.
Ook bestempelde de bank zeven automaten als 'risicovol', omdat er mensen boven of naast één van de pinautomaten wonen. Rabobank was al een onderzoek begonnen naar risicovolle locaties, maar dat kwam in een stroomversnelling door een plofkraak in Doetinchem met Pasen.
Toename plofkraken
Het aantal plofkraken neemt toe. In 2015 waren er 56, vorig jaar steeg dat aantal naar 79. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken werden er bij 43 procent van de gevallen zware explosieven ingezet die een gevaar opleveren voor de omgeving. Vroeger werd er vooral gas gebruikt bij plofkraken.