Noord-Korea vuurt mogelijk nieuw soort raket af
Noord-Korea heeft opnieuw een raket afgevuurd. Volgens de legers van Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten gebeurde dat in de regio Kusong, ten noordwesten van de hoofdstad Pyongyang. Daar hebben de Noord-Koreanen eerder proeven gedaan met middellangeafstandsraketten.
De Japanse minister van Defensie denkt dat het mogelijk een nieuw soort raket is, omdat deze een hoogte van 2000 kilometer bereikte, waar 1200 kilometer hoogte gebruikelijk is. Dat is veel hoger dan bij eerdere Noord-Koreaanse proeven. Volgens Japan heeft de raket ongeveer 800 kilometer afgelegd en is hij daarna in de Japanse Zee terechtgekomen.
De test van vandaag is de eerste sinds afgelopen week in Zuid-Korea een nieuwe president aan de macht is gekomen. President Moon Jae-in heeft bij zijn aantreden gezegd dat hij toenadering wil zoeken tot de Noord-Koreanen. Hij zei een bezoek aan Pyongyang niet uit te sluiten.
In reactie op de raketproef zegt Moon dat hij nog altijd openstaat voor gesprekken met het noorden, maar dat is volgens hem alleen mogelijk als Noord-Korea zijn houding verandert. De nieuwste test noemt Moon "zeer spijtig".
Dichter bij Rusland dan Japan
De Japanse premier Abe zei in een reactie dat deze test, die verboden is door de VN, "absoluut onacceptabel" is.
Ook het Witte Huis veroordeelde de rakettest en riep landen op de sancties tegen Pyongyang op te voeren. In een verklaring werd ook vermeld dat de raket dichter bij Rusland dan Japan terechtkwam, "de president kan zich niet voorstellen dat Rusland hier blij mee is".
China, een belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, riep op tot kalmte en terughoudendheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in een verklaring dat China tegen rakettesten is die ingaan tegen resoluties van de VN-Veiligheidsraad.
Guam
Noord-Korea doet geregeld testen met raketten, die ook vaak mislukken. Het land probeert waarschijnlijk raketten te ontwikkelen die de Verenigde Staten kunnen bereiken. Met de afstand die de raket dit keer aflegde kunnen Amerikaanse bases in de Stille Oceaan worden bereikt, waaronder het eiland Guam.
De vorige test met een raket was eind april. De Amerikaanse president Trump waarschuwde toen in een interview dat een "groot, groot conflict" met de Noord-Koreanen dreigde, maar dat hij liever een diplomatieke oplossing zoekt voor het Noord-Koreaanse kern- en raketprogramma.
Gisteren zei een Noord-Koreaanse topdiplomaat nog dat Pyongyang openstaat voor een ontmoeting met de Amerikanen, "als aan de juiste voorwaarden wordt voldaan". Welke voorwaarden de Noord-Koreanen hebben, zei de diplomaat er niet bij.