Een Zuid-Koreaanse vrouw kijkt naar een eerdere Noord-Koreaanse raketlancering op tv
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea lanceert ballistische raket

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd. De lancering is volgens bronnen bij het Amerikaanse leger mislukt. De raket zou na een paar minuten zijn gebroken en daarna zijn ontploft boven Noord-Koreaans gebied. Verdere details ontbreken nog.

De raket werd rond 04.30 uur lokale tijd afgevuurd vanaf de luchtmachtbasis Pukchang, zo'n 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. Waarschijnlijk ging het om een middellange-afstandsraket.

Noord-Korea voert geregeld proeflanceringen uit met allerlei ballistische raketten, ondanks een verbod van de VN erop. Het land probeert lange-afstandsraketten te ontwikkelen, die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

De laatste keer dat Noord-Korea een raket probeerde te lanceren, was op 16 april. Toen explodeerde de raket bijna direct na opstijgen.

Spanningen

De lancering komt enkele uren nadat de Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken bij de VN-Veiligheidsraad had gepleit voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Hij waarschuwde voor "catastrofale gevolgen", als Noord-Korea zijn kern- en raketprogramma niet aan banden legt. Volgens Tillerson bestaat er een groot risico dat Noord-Korea Japan of Zuid-Korea aanvalt.

Correspondent Marieke de Vries denkt niet dat de raketproef van vannacht een onmiddellijke reactie is op Tillersons woorden in de Veiligheidsraad. "Je zet niet even snel een raket klaar om te lanceren als iemand iets vervelends zegt."

Ze wijst erop dat de raketproeven elkaar steeds sneller opvolgen. Weliswaar is dit de vierde mislukte lancering sinds maart, "maar let wel: ook van mislukkingen kunnen ze heel veel leren. Dus een mislukking hoeft niet meteen een echte mislukking te zijn."

Marinevloot

De spanningen in de regio zijn de laatste tijd hoog opgelopen vanwege het kernprogramma van Noord-Korea. De VS heeft een vloot van de marine naar het Koreaanse schiereiland gestuurd als reactie op provocaties uit Pyongyang.

Noord-Korea dreigde daarop een Amerikaans vliegdekschip tot zinken te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl