Premier Mustafa in het parlement
NOS Nieuws

Parlement Kosovo stuurt regering naar huis

Het parlement van Kosovo heeft de regering van premier Isa Mustafa naar huis gestuurd. Er werd een motie van wantrouwen aangenomen. Dat leidt ertoe dat de Kosovaren volgende maand naar de stembus kunnen voor vervroegde verkiezingen.

De motie van wantrouwen werd aangenomen met 78 van de 120 stemmen in het parlement. De motie was ingediend omdat verkiezingsbeloftes niet zijn nagekomen. De oppositie beschuldigde de regering-Mustafa ook van het veroorzaken van onrust in het land.

Grenswijziging

De regering stond al bijna twee jaar onder druk vanwege een omstreden wetsvoorstel over het wijzigen van de grens met Montenegro. Daar is veel verzet tegen omdat Kosovo zo'n 8000 hectare van zijn grondgebied zou kwijtraken.

De Europese Unie drong juist sterk aan op de grenswijziging. Dat was zelfs een voorwaarde om Kosovaren in aanmerking te laten komen voor een visum om vrij door Europa te reizen.

Traangas

Een besluit over het voorstel werd de afgelopen achttien maanden een paar keer uitgesteld. Vandaag zou alsnog over de grensdeal worden gestemd, maar dat ging door de val van de regering niet door.

Er zijn al jaren grote politieke spanningen in Kosovo, waar zo'n 1,8 miljoen mensen wonen. De oppositie gooide een paar keer traangasgranaten in de vergaderzaal van het parlement. Ook werd een keer een explosief afgeschoten tegen de gevel van het parlementsgebouw.

Ook waren er felle protesten tegen een akkoord van Mustafa met Servië over meer autonomie voor gemeenten waar veel Serviërs wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl