Politie in Kosovo doet onderzoek na de explosie
NOS Nieuws

Granaat afgevuurd op parlement Kosovo

Het parlement in de Kosovaarse hoofdstad Pristina is donderdagavond geraakt door een explosief. Het gebouw liep daarbij schade op. Niemand raakte gewond.

Volgens de politie vuurden onbekenden het projectiel van enige afstand af. Kosovaarse media melden dat de daders een granaatwerper gebruikten en er op de motor vandoor gingen. De omgeving is afgezet voor onderzoek.

De ontploffing volgt op spanningen over nieuwe afspraken met buurland Montenegro over het grensverloop tussen de twee landen. De regering van Kosovo heeft de overeenkomst gisteren goedgekeurd en naar het parlement gestuurd. Dat moet er volgende week over stemmen.

Traangasgranaten

De VS en de EU steunen de grensafspraken, maar oppositiepartijen en ook sommige leden van de coalitie in Kosovo zijn fel tegen de deal. Ze vinden dat Montenegro er in de overeenkomst te veel land bij krijgt.

Het is sinds vorig jaar vaker onrustig in Kosovo. Er is onvrede over een akkoord met Servië waarmee Servische gemeenschappen in Kosovo meer autonomie krijgen.

Regelmatig zijn er demonstraties die uitlopen op harde confrontaties met de politie. Ook hebben tegenstanders een paar keer parlementszittingen verstoord met traangasgranaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl