NOS NieuwsAangepast

Advocaat tenniscoach stopt met verdediging in zaak-Everink

De advocaat van moordverdachte Mark de J. heeft de verdediging van zijn cliënt neergelegd. Hij wilde aanvullend dna-onderzoek laten doen in de moordzaak op zakenman Koen Everink, maar kreeg daar geen toestemming voor. De advocaat zegt dat hij daardoor zijn werk niet goed kan doen en stapt op.

"Er zijn veel dna-sporen aangetroffen van onbekenden, daar moet een profiel bij komen als het kan. Ik vind dat we alles op alles moeten zetten om het dna te koppelen aan een persoon", zegt advocaat Pieter Hoogendam. Gisteren bleek al dat deskundigen van mening zijn dat het niet waarschijnlijk is dat er met de gevonden dna-sporen een nieuw dna-profiel kan worden opgesteld. De rechtbank acht het onderzoek daarom niet noodzakelijk en gaf geen toestemming.

Door het vertrek van de advocaat loopt het proces waarschijnlijk vele maanden vertraging op. De rechtbank spreekt van een uitzonderlijke situatie en noemt de gang van zaken voor de nabestaanden "zeer onverkwikkelijk". Die zijn duidelijk boos, merkte verslaggever Karin Alberts in de rechtszaal.

Tijdwinst?

De advocaat zegt dat hij zijn cliënt niet in de steek laat. "Ik wil aantonen dat zijn standpunt het juiste is. Dat hij overmeesterd is. En dat hij niet de dader is, maar anderen."

Binnen drie maanden moet de tenniscoach een nieuwe advocaat vinden, maar zijn zojuist opgestapte raadsman sluit niet uit dat hij na drie maanden opnieuw zijn advocaat wordt als De J. hem vraagt. "In dat geval heeft deze actie vooral tijdwinst opgeleverd", zegt Alberts.

Vandaag was de tweede dag van de rechtszaak tegen De J. Gisteren kwam de 30-jarige verdachte zelf aan het woord. De tennisleraar zegt dat hij bevriend was met Everink en regelmatig samen met hem ging gokken. Hij zei dat hij zelf op de bewuste avond ontvoerd was en daarom niet de moordenaar kan zijn.

In de zaak werd het beeld geschetst van een zeer gokverslaafde man.

Verslaggever Karin Alberts

Schulden

De J. had zich flink in de schulden gewerkt bij Everink en was nachtenlang online aan het gokken. "Soms wel op drie apparaten tegelijkertijd", vertelt Alberts. "In een klein jaar tijd logde hij meer dan 5000 keer in op een van zijn gokaccounts."

In de rechtszaal ging het uitgebreid over de gokverslaving van de tenniscoach. De J. ging met Everink in het najaar van 2016 naar een casino in Utrecht. Everink leende hem daar 22.000 euro, toen die door zijn eigen geld heen was. In totaal zou de zakenman De J. tussen de 70.000 en 80.000 euro hebben geleend en daarna alles hebben vergokt. "In de zaak werd het beeld geschetst van een zeer gokverslaafde man", zegt Alberts.

Paspoorten gekopieerd

De rechter vroeg daarop hoe Everink was als schuldeiser. Volgens De J. was er nooit enige irritatie of druk geweest vanuit Everink. Dat werd tegengesproken door getuigen.

Volgens hen was Everink er wel degelijk ontstemd over dat De J. te weinig terugbetaalde en telkens afspraken daarover niet nakwam. Bovendien vroeg de zakenman op een zeker moment om een borgstelling door de ouders van De J. omdat hij zijn geld terug wilde zien. "Op dat moment heeft De J. de paspoorten van zijn ouders gekopieerd en handtekeningen vervalst", zegt verslaggever Alberts.

Nabestaanden

In de rechtszaal kwamen ook drie nabestaanden aan het woord. De ex-vrouw van Everink, die de moeder is van zijn dochter van 7 jaar, sprak via een geluidsopname en de vader en broer van Everink kwamen zelf aan het woord in de zaal. De moeder vertelde over het trauma dat haar dochtertje heeft opgelopen. "Zij heeft 's nachts haar vader horen gillen en 's ochtends vond ze hem dood in de keuken", vertelt Alberts.

Vader en broer maakten vooral duidelijk dat hun leven sindsdien een nachtmerrie is geworden. "Het ergste is dat hij mijn kleindochter heeft achtergelaten met haar vermoorde papa", zei de vader van Everink. De broer van de zakenman stelt dat de familie van Everink levenslang heeft gekregen en richtte zich tot de rechter: "Geef de verdachte de zwaarste straf die er is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl