NOS NieuwsAangepast

Verdachte tenniscoach: ik kan wel wat verzinnen, maar zo is het gewoon

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

De rechtszaak tegen tenniscoach Mark de J. is van start gegaan. Hij staat terecht voor de moord op zakenman Koen Everink. Het draaide vandaag vooral om het verhaal van De J., zag redacteur politie en justitie Remco Andringa.

Het belangrijkste punt van de verdediging van de 30-jarige Mark de J.? Hij is ontvoerd geweest en kan daarom niets met de dood van Everink te maken hebben.

Au

Op de avond van zijn dood brengt Koen Everink zijn 6-jarige dochter naar bed. Ze hebben samen gegeten en tv gekeken. Hij leest nog een verhaaltje voor en daarna valt het meisje in slaap.

Eén keer wordt ze wakker. Ze hoort haar vader "au" roepen. Ze hoort hem "wel 100 seconden gillen". Ze hoort de achterdeur en valt weer in slaap.

Het politie-onderzoek bij de woning van Everink

De volgende ochtend vindt het meisje haar vader in de keuken. Koen Everink ligt op zijn buik. De zakenman uit Bilthoven blijkt met 24 (vermoedelijke) messteken om het leven gebracht. Deskundigen hebben achteraf berekend dat dat tussen 21.47 en 01.31 uur moet zijn gebeurd.

Het Openbaar Ministerie denkt dat tenniscoach Mark de J. achter de moord zit. De J., die flinke gokschulden heeft, was die avond bij Everink thuis. Er zijn tal van sporen die wijzen op zijn betrokkenheid.

Een reconstructie

Vandaag op de eerste procesdag ging het om De J.'s verhaal. Daarvan is een reconstructie gemaakt, die deels in de rechtszaal werd getoond.

Mark de J. is op de avond van de moord inderdaad bij Everink thuis. De twee kennen elkaar uit de tenniswereld en zijn bevriend. Ze kijken voetbal en darts. "Na het laatste pijltje van Van Barneveld ging ik weg", verklaart De J.

Mark de J. heeft altijd ontkend dat hij Koen Everink heeft vermoord

Hij rijdt stapvoets weg in zijn auto en probeert zijn gordel om te doen. Op dat moment stappen volgens hem een paar mannen voor de auto. Een van hen trekt het portier open, laat een wapen zien en zegt dat hij geen lawaai moet maken. Een ander doet de tenniscoach een muts over zijn hoofd en verplaatst hem naar de achterbank.

Go, go, go

Ze rijden terug, achteruit. Een van de mannen bewaakt De J., terwijl de rest een paar minuten uit de auto is. Als ze terugkomen, vraagt de man op de achterbank of het is gelukt. "We moeten gaan, go, go, go", is het antwoord volgens De J.

Iets verderop laten ze De J. achter in zijn auto, aldus de tenniscoach. Hij rijdt in één ruk naar huis in Rotterdam. Als hij de volgende dag zelf contact opneemt met de politie, rept hij met geen woord over de ontvoering.

"Ik kan hier nu wel een mooi verhaal verzinnen, maar zo is het gewoon."

Mark de J.

Hij zegt ook niets over het klokje van Koen, het horloge van Everink dat lange tijd zoek is geweest. Volgens De J. vindt hij het naast de passagiersstoel in zijn auto. Er zitten bloedspatten op. Hij wikkelt het horloge in een tissue en verstopt het op de kamer van zijn zus.

Ik wist me er geen raad mee, verklaart Mark de J. vandaag. "Ik kan hier nu wel een mooi verhaal verzinnen, maar zo is het gewoon."

Pas een maand later, op een toernooi in de Verenigde Staten, vertelt hij het verhaal van de ontvoering en het horloge aan zijn moeder en tennisser Robin Haase. Zijn moeder belt de politie. Bij terugkomst in Nederland wordt De J. aangehouden.

Koen Everink met Robin Haase op het Sportgala van 2015

In een van de verhoren beweert Mark de J. dat hij in de maanden voor de moord op Everink wordt geïntimideerd door onbekenden. Ze verschijnen meerdere keren bij trainingen en toernooien.

De mannen laten De J. weten dat ze Koen Everink te grazen willen nemen, omdat ze door hem genaaid zijn. Meerdere keren zouden ze de tenniscoach geld hebben gegeven, bedragen van 200 tot 1000 euro. De J. neemt het geld aan, zonder iets te zeggen tegen de politie of Everink.

Hoe vermoord je iemand?

Het Openbaar Ministerie gelooft niets van de verklaringen van de verdachte en denkt dat hij de zakenman met voorbedachte rade heeft vermoord. Op zijn iPad had hij recent gezocht naar manieren om iemand om het leven te brengen en naar de verkoop van horloges.

Verder vraagt hij zijn ouders om mogelijk belastend bewijs weg te halen uit zijn huis en zijn er meerdere dna-sporen die het volgens deskundigen aannemelijk maken dat hij Everink heeft gedood.

Morgen komen de nabestaanden van Everink aan het woord. Het OM komt waarschijnlijk pas een dag later met een strafeis, omdat de zaak vandaag veel vertraging opliep. De zitting duurde ruim twaalf uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl