NOS NieuwsAangepast

Twee oud-jeugdspelers Vitesse en PSV misbruikt

Bij PSV en Vitesse is in het verleden een jeugdspeler misbruikt. De twee slachtoffers vertellen in de Volkskrant voor het eerst hun verhaal. Na het misbruikschandaal in de Engelse voetbalwereld deed de krant een oproep aan Nederlandse slachtoffers om zich te melden.

Het misbruik bij PSV speelde in de jaren 60. Een jeugdspeler werd vanaf zijn achtste jarenlang aangerand door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding. Vaak werd hij na trainingen meegenomen naar een bos in de buurt van het jeugdcomplex. Volgens het slachtoffer, dat anoniem wil blijven, is het goed mogelijk dat andere voetballertjes ook zijn misbruikt.

De man heeft het misbruik nooit durven melden, tot hij de oproep in de Volkskrant zag. De dader is in de jaren 70 naar het buitenland vertrokken, en is sinds die tijd niet meer betrokken bij PSV.

Het voorval bij Vitesse is korter geleden. In 1996 werd een jeugdspeler van 12, Renald Majoor, aangerand en een nacht lang vastgehouden door de leider van zijn team, de C1. De club wist ervan, maar wilde het niet naar buiten brengen, "ter bescherming van Renald en het imago van de club". Wel werd de dader meteen geschorst en later ontslagen. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van zes weken.

Geschokt

De directeuren Toon Gerbrands van PSV en Joost de Wit van Vitesse reageren geschokt. Ze hebben hun excuses aangeboden aan de slachtoffers en roepen andere oud-spelers op zich te melden als ze zijn misbruikt.

Beide slachtoffers hebben hun medewerking aangeboden aan hun vroegere club. De oud-PSV'er wil zijn ervaringen delen met de vertrouwenspersonen van de club. Gerbrands noemt dat "een bijzonder gebaar" waar PSV zeker gebruik van zal maken. Hij zegt dat PSV er alles aan doet om te zorgen voor een veilig klimaat voor iedereen. Er wordt gebruikgemaakt van sociale controle en PSV eist van al zijn werknemers een verklaring van goed gedrag.

Renald Majoor wordt ambassadeur van Vitesse. Hij gaat op scholen en bij de club voorlichting geven over seksueel misbruik en andere zaken waar jeugdvoetballers mogelijk mee te maken krijgen. Ook Vitesse eist sinds een aantal jaren een verklaring van goed gedrag van alle medewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl