Chris Unsworth en Andy Woodward, die eerder zijn verhaal deed

Engelse voetballer: ik ben vijftig tot honderd keer verkracht

Steeds meer Engelse oud-voetballers zeggen te zijn misbruikt tijdens hun jeugdopleiding. Afgelopen week vertelden vier voetballers al hun verhaal. In het BBC-programma Victoria Derbyshire zeiden Chris Unsworth en Jason Dunford vandaag dat ook zij zijn misbruikt.

De voormalige voetballers zijn bijna allemaal slachtoffers van dezelfde trainer: Barry Bennell. De ex-jeugdcoach van Crewe Alexandra en Manchester City is sinds 1994 meerdere keren veroordeeld voor kindermisbruik. In 2015 werd hij nog veroordeeld tot twee jaar cel voor het misbruiken van een jongen van 12 in 1980.

Britse oud-voetballers verbreken stilzwijgen over misbruik

Unsworth zegt dat hij altijd over het misbruik had gezwegen. "Maar ik ben wel tussen de vijftig en honderd keer verkracht." Unsworth was negen jaar oud toen het begon. "Ik wist dat het verkeerd was, maar ik wilde zo graag voetballen."

Volgens mij heb ik hem zelfs geslagen, maar hij ging gewoon door.

Oud-voetballer Jason Dunford

Jason Dunford vertelt dat hij wel verzet heeft geboden aan Bennell. "Volgens mij heb ik hem zelfs geslagen, maar hij ging gewoon door." Niet lang daarna stapte Dunford over naar een ander jeugdteam, maar ook daar werd hij misbruikt door een coach.

Hij draagt de gevolgen van het misbruik nog dagelijks met zich mee. "Mijn carrière is mislukt, relaties zijn stukgelopen. Mensen vragen me wat er met mij is gebeurd."

De voetballers denken dat er nog honderden andere slachtoffers zijn. "BBC-coryfee en kindermisbruiker Jimmy Savile lijkt een koorknaap in vergelijking met Bennell."

Meldpunt

Een meldpunt dat is geopend nadat de eerste voetballers hun verhaal hadden gedaan, heeft inmiddels al meer dan honderd telefoontjes gehad. Ook de politie van het Engelse graafschap Cheshire zegt veel meldingen te hebben gehad die gaan over meerdere oud-trainers.

De politie heeft het huis van Bennell doorzocht en enkele spullen en een hond in beslag genomen. Hij woont sinds zijn veroordelingen onder een schuilnaam in Milton Keynes. Bennell is op dit moment op verlof van zijn huidige straf.

Profvoetballer Wayne Rooney die ambassadeur is van de Britse anti-kindermisbruik-organisatie NSPCC heeft slachtoffers opgeroepen om ook hun verhaal te doen. Manchester City is een onderzoek begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl