Paula Radcliffe tijdens de marathon in Peking 2008
NOS SportAangepast

IAAF ziet nieuwe recordlijst zitten, Radcliffe voelt zich gekwetst

De internationale atletiekfederatie IAAF staat positief tegenover het voorstel van de Europese federatie om wat records betreft te beginnen met een schone lei. Dat laat bestuurslid Sylvia Barlag weten.

"We hebben er wel oren naar en hebben afgelopen weekend een meeting gehad met Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF, en een aantal Europese IAAF-bestuursleden", vertelt Barlag.

Het voorstel moet nog op wereldniveau besproken worden. Dat zal voorafgaand aan het WK van dit jaar in augustus gebeuren. Want, zo zegt Barlag: "Het gaat om de geloofwaardigheid van de sport."

'Het gaat niet om atleten, maar om records'

Ze vervolgt: "Het klinkt gek: maar het gaat niet om atleten, maar om records. Die zijn eigendom van de bonden. Die bepalen wat records zijn. Dat staat al sinds 1913 in de statuten."

Records van voor 2005 kunnen volgens de Europese federatie beter niet meer als officieel worden erkend, omdat de IAAF niet meer beschikt over bloed- en urinestalen van voor dat jaar.

Dit plan is te rigoureus, niet haalbaar en daarbij oneerbiedig richting sommige atleten uit het verleden.

NOS-atletiekcommentator Léon Haan

Het voorstel kan op veel kritiek rekenen van met name oud-atleten. Zo laat Paula Radcliffe, die in 2003 het huidige wereldrecord op de marathon liep, via haar sociale media weten gekwetst te zijn.

"Dit beschadigt mijn reputatie en mijn waardigheid. Sportbonden hebben de plicht schone atleten te beschermen tegen bedriegers. We hebben het in het verleden tegen sporters moeten opnemen die de boel bedrogen. De bonden slaagden er niet in een veilig speelveld te creëren. Nu dreigen we records te verliezen dankzij die bedriegers", stelt de Britse.

Barlag begrijpt de teleurstelling bij Radcliffe. "Natuurlijk is het jammer voor mensen die wel te goeder trouw gehandeld hebben. Maar het is niet zo dat haar prestatie niet erkend wordt, het is alleen geen record meer."

Volgens NOS-atletiekcommentator Léon Haan is het plan te rigoureus en niet haalbaar. Al begrijpt hij dat Svein Arne Hansen, sinds twee jaar de voorzitter van de Europese atletiekfederatie, zich nadrukkelijk wil laten gelden.

"De atletiek heeft natuurlijk een flink imagoprobleem. Maar hiermee zeg je eigenlijk dat alle records voor 2005 gebrandmerkt zijn, terwijl je dat niet kunt aantonen. Dat vind ik richting die atleten oneerbiedig."

'Plan voor nieuwe atletiekrecords is te rigoureus en niet haalbaar'

Wat dat betreft kan Haan zich dus vinden in de woorden van Radcliffe. De commentator belicht daarnaast ook een andere drijfveer achter het plan van Hansen.

"Hij wil voor meer publiciteit zorgen. De records staan nu zo scherp, dat ze amper verbroken kunnen worden. Als je met een schone lei begint, krijg je legio records en dus legio publiciteit. Als dat de achterliggende gedachte is, kan ik het begrijpen."

Goed nieuws voor Schippers?

Mocht het voorstel groen licht krijgen, dan kan dat mooi nieuws betekenen voor Dafne Schippers. De Europees recordhoudster op de 200 meter zou dan de nieuwe wereldrecordhoudster worden. De twee snelste tijden zijn door Florence Griffith-Joyner en Marion Jones gelopen, vóór 2005.

"Maar ik denk niet dat het plan het gaat halen", aldus Haan. "Er komt te veel weerstand vanuit de atletiek en ook juridisch lijkt het me niet haalbaar."

Wordt deze race van Schippers het nieuwe wereldrecord?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl