Mogelijk verdwijnen veel atletiekrecords uit de boeken als de nieuwe regels worden toegepast
NOS SportAangepast

Atletiekfederatie wil schone lei met nieuwe records

"Wat zijn records nog waard als het publiek er niet in gelooft?" Het is een vraag van Svein Arne Hansen, voorzitter van de Europese atletiekfederatie. "Niets", zo geeft hij zelf het antwoord. Als het aan Hansen ligt, worden álle records waarvan niet duidelijk is of ze op een eerlijke manier zijn gevestigd, uit de boeken gehaald.

Dat blijkt uit een aanbevelingsrapport dat in opdracht van de federatie is opgesteld. Records van atleten die ooit op doping zijn betrapt, moeten volgens het rapport sowieso worden geschrapt. Zelfs als een atleet op het moment van die topprestatie niet positief is bevonden.

Records van voor 2005 worden volgens Hansen beter niet meer als officieel erkend, omdat de IAAF (wereldatletiekbond) niet meer beschikt over bloed- en urinestalen van voor dat jaar.

Ruud Kok

De Nederlander Ruud Kok, ex-bestuurslid van de Nederlandse atletiekunie, was lid van de commissie die het rapport heeft opgesteld. "De aanbeveling is om een nieuwe lijst met records te maken. Records die pas erkend worden als ze voldoen aan de eisen die vandaag gesteld worden aan schone sport."

De Europese atletiekfederatie wil de nieuwe criteria met terugwerkende kracht toepassen op alle huidige records. Of de plannen ook daadwerkelijk doorgevoerd worden, moet nog blijken. De IAAF buigt zich in augustus over het voorstel van de Europese atletiekbond.

"Ons voorstel is revolutionair en niet alleen omdat na invoering de meeste records vervangen moeten worden", stelt Hansen. "We willen naar een nieuwe standaard toewerken waarin iedereen erop kan vertrouwen dat alles goed en sportief is verlopen."

Gemengde gevoelens bij Warners

Chiel Warners, voormalig atleet en tegenwoordig lid van de atletencommissie van de WADA (Wereld AntiDoping Autoriteit), heeft gemengde gevoelens bij het plan.

"Het is een goed voorstel om atleten een perspectief te geven naar de toekomst toe. Want er zijn een hoop records waar in ieder geval twijfels bij zijn. Maar het is zuur voor de mensen die potentieel hun records kwijtraken, terwijl ze wél zuiver in de boeken staan", zegt Warners.

"Er zullen altijd atleten tussen zitten die die records op een eerlijke manier hebben gehaald, maar die niet aan de nieuwe criteria voldoen. Het zal dus altijd een oplossing zijn waarmee niet iedereen tevreden is. Dat is de moeilijkheid."

Toch erkent Warners dat het wel een kans is om de geloofwaardigheid van de sport weer te vergroten en het vertrouwen van het publiek terug te winnen. "Ik denk wel dat je een goede stap kunt zetten. Omdat je dan kunt aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om ervoor te zorgen dat de prestaties die nu worden neergezet, schoon geleverd zijn", aldus Warners.

"In plaats van te hameren op het willen pakken van de 'slechten', is het ook belangrijk om de schone atleet te beschermen. Dat doe je hier zeker mee. Je begint opnieuw, dus je geeft een nieuwe generatie een nieuw perspectief. Maar daar kleeft dus ook een nadeel aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl