Onderzoek naar het lichaam van een dode agent na gewelddadigheden in Sinaloa
NOS Nieuws

Rechterhand drugsbaron El Chapo gepakt door Mexicaanse justitie

De aanklagers in Mexico zeggen dat ze een van de kopstukken van het Sinaloa-drugskartel hebben gearresteerd. Het gaat om Damaso Lopez.

Lopez wordt gezien als een van de leiders van de wijdvertakte drugsbende, na de hernieuwde arrestatie van Joaquin Guzmán, beter bekend als 'El Chapo'.

De bijnaam van Lopez is "El Licenciado", naar een titel voor mensen die aan de universiteit de bachelorfase hebben afgerond.

Rechterhand

Damaso Lopez werd beschouwd als de rechterhand van Guzmán en hielp hem in 2001 al eens ontsnappen uit een Mexicaanse gevangenis. Lopez zou verwikkeld zijn geweest in een machtsstrijd met de zonen van Guzmán over de leiding van het kartel.

Na de arrestatie van Guzmán werd het Sinaloa-kartel geleid door een aantal mensen, onder wie Lopez, twee oude schoolvrienden van El Chapo en een van van zijn zoons.

Ontsnapping

In juli 2015 ontsnapte Guzmán uit een zwaarbeveiligde gevangenis via een anderhalve kilometer lange tunnel. Hij zat toen vast in Ciudad Juárez.

De drugsbaas werd dit jaar uitgezet naar de Verenigde Staten, waar hij wordt beschuldigd van drugshandel, moord, georganiseerde misdaad en witwassen.

Toename geweld

Na de uitzetting van Guzmán naar de Verenigde Staten is het geweld toegenomen in de deelstaat Sinaloa. Begin vorige maand kwamen twee politiemensen om het leven bij een gewelddadige confrontatie met een gewapende bende in de hoofdstad Culiacán. Een bendelid werd daarbij gedood.

Sinaloa is de staat in het noordwesten van Mexico waar het kartel is gevestigd. Naar schatting de helft van wat er in deze regio wordt verdiend, komt uit de drugshandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl