Premier Rutte gaf een persconferentie na de brexit-top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Rutte: kalmte geboden bij brexit-onderhandelingen

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Kalm blijven en realistisch zijn, dat is volgens premier Rutte het motto tijdens de komende brexit-onderhandelingen. Op de EU-top in Brussel was de toon onder de regeringsleiders niet al te hard. Ze werden het snel eens over de strategie.

Volgens premier Rutte worden het wel complexe onderhandelingen. "Ik kan niks beloven aan alle Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen, omdat ik geen idee heb wat er uiteindelijk uit komt. Onze inzet is dat het goed zal aflopen", zei de premier, die nog eens benadrukte dat hij een optimistisch mens is.

'Eensgezindheid is het belangrijkst'

Volgens de Duitse bondskanselier Merkel kan de discussie over de scheiding en de vraag wie wat moet betalen dit najaar al klaar zijn. Daarna moeten de gesprekken over de toekomstige handelsrelatie beginnen. De wens van de Britten om tegelijk te onderhandelen over beide zaken, vond geen gehoor bij de regeringsleiders.

Straatsburg

Over de Europese kantoren die moeten vertrekken uit Londen, waaronder het Europees Geneesmiddelenagentschap, hebben de Europese leiders afgesproken om later dit jaar een besluit te nemen. Nederland heeft Amsterdam naar voren geschoven voor het medicijnagentschap, maar vrijwel alle Europese landen willen de kantoren en de bijbehorende werkgelegenheid wel binnen hun landsgrenzen hebben.

Over het plan om Frankrijk alle kantoren te gunnen als dat land Straatsburg als vergaderplek voor het Europees Parlement opgeeft, is de premier pessimistisch. "Ik zie dat niet lukken. Daarvoor is een wijziging van het verdrag van Lissabon nodig. En wij zitten niet op een verdragswijziging te wachten." Rutte wil persoonlijk wel dat het parlement voortaan alleen in Brussel vergadert.

Ook wat betreft een wijziging van het verdrag is volgens Rutte realisme geboden. "Voor je het weet willen landen meer wijzigen aan het verdrag en dan zitten we weer in een eindeloze discussie zoals destijds over de Europese grondwet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl