Vorige maand zorgde de afsluiting van de A1 ook al voor files
NOS NieuwsAangepast

Verkeersdrukte door afsluiting A1: mijd lokale wegen

De werkzaamheden op de A1, tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg, leiden tot veel sluipverkeer in de omgeving. De VerkeersInformatieDienst (VID) geeft daarom het dringende advies om niet via lokale en provinciale wegen te rijden. "De omleidingsroute is via Utrecht over de A2 en de A12."

Vooral de N236 bij Weesp heeft het zwaar te verduren. "Het lijkt erop dat mensen niet goed op de hoogte zijn, of gewoon eigenwijs", zegt Bas van de Beek van de VID. "Vanuit Amsterdam rijden ze zich klem op de A1 en dan proberen ze via Weesp binnendoor te rijden."

En dat leidt tot overvolle wegen, ziet de VID. "Het probleem is dat het zich heel erg indikt en het begint daar nu veel stiller te staan." Van de Beek verwacht dat de vertragingen vandaag alleen nog maar zullen oplopen. "Je ziet nu ook dat de afrit op de A9 al vastloopt."

Hierom was het druk op de weg

De VID adviseert weggebruikers ook om niet blind op een navigatiesysteem af te gaan. "Veel mensen rijden door de software nu bij Diemen binnendoor richting Muiden. Maar dat is een lokaal weggetje, waar alleen bewoners mogen komen. En daar wordt dus nu ook op bewonerspassen gecontroleerd. File dus!"

Zondag

Morgen wordt opnieuw drukte verwacht op de wegen rond Diemen en Muiderberg. "Maar ik denk wel dat dat iets later op gang zal komen", zegt Van de Beek. "Op zondag zie je die piek vooral in de namiddag en avond. Vandaag doen veel mensen boodschappen, of gaan ze naar de sportclub. En dus zijn ze eerder op pad."

Ongeveer een maand geleden leidde de afsluiting van de A1 tussen Diemen en Muiderberg ook al tot grote verkeersdrukte rond Amsterdam en Utrecht. Tot in de vroege avonduren stonden er op de A2, A9 en de A12 lange files. De afsluiting van de N201 zorgde toen voor extra verkeersproblemen.

De werkzaamheden van dit weekend op de A1, in de richting van Amersfoort, duren nog tot maandagochtend 5.00 uur. Rijkswaterstaat kondigde eerder al aan dat mensen rekening moeten houden met vertragingen van een uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl