Protest in Zuid-Korea tegen het raketafweersysteem
NOS NieuwsAangepast

'Zuid-Korea voelt zich gebruikt door bondgenoot Trump'

Jullie wilden zo snel dat raketafweersysteem, jullie zouden het betalen. En nu? Wij draaien op voor de boycot door China en daarnaast wil je dat wij betalen? Dat is kort door de bocht samengevat wat Zuid-Korea vindt van de uitspraak van Trump dat de VS een miljard dollar wil voor de installatie van raketschild THAAD.

"Het is absoluut niet goed gevallen", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zijn woedende reacties, Zuid-Korea weet inmiddels echt niet meer wat ze aan de Amerikaanse president hebben."

Trump zegt in een interview met persbureau Reuters dat het land zélf moet opdraaien voor de kosten van THAAD, het geavanceerde afweersysteem om raketten van aartsvijand Noord-Korea te onderscheppen. Daarnaast wil de president het "verschrikkelijke" handelsakkoord met Zuid-Korea openbreken. "Dat verdrag is een van de pilaren van het bondgenootschap tussen de twee landen", zegt De Vries.

In berichten en cartoons op Twitter worden de uitspraken van Trump belachelijk gemaakt.

Zuid-Koreaanse spotprent

De officiële reactie vanuit hoofdstad Seoul staat haaks op de uitspraken van Trump. De regering blijft erbij dat met de VS is afgesproken dat Amerika de lasten draagt voor de installering van het raketafweersysteem. "En dat blijft ook zo volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie", zegt de Vries.

Dat gevoel overheerst ook in de straten van Seoul. "Ze kunnen niet opeens een miljard vragen als THAAD al wordt opgezet", zegt een vrouw.

Trump verbaast Zuid-Korea

Het omstreden raketschild wordt momenteel gebouwd. Buurland China ziet THAAD als een bedreiging, met een boycot van Zuid-Koreaanse producten en bedrijven tot gevolg. Er zijn zelfs filmpjes van gerichte vernielingen in Zuid-Koreaanse supermarkten in China. De gezichten van Zuid-Koreaanse artiesten op de Chinese staatstelevisie worden onherkenbaar gemaakt.

De komst van THAAD ligt door die boycot dan ook onder vuur in Seoul en dat vermindert het draagvlak. Inwoners van het land voelen de handelsbeperkingen in hun portemonnee en vragen zich af of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen.

Demonstranten raakten afgelopen woensdag nog slaags met de politie toen onderdelen van het raketschild werden vervoerd. Ze hopen dat de nieuwe president, die over twee weken wordt gekozen, het besluit terugdraait.

Protesten tegen raketschild THAAD

Liberaal Moon Jae-in is favoriet om de presidentsverkiezingen te winnen. Hij wil bij winst de installatie van het raketsysteem heroverwegen. "Je ziet dat de kwestie de twee bondgenoten steeds verder uit elkaar drijft", zegt De Vries. "Trump dwingt de opvolger van de afgezette president Park een harde lijn ten opzichte van de VS te kiezen."

Het interview met de Amerikaanse president is niet de eerste aanvaring tussen de twee bondgenoten. "Twee weken geleden zei Trump dat hij een 'armada' zou sturen om Zuid-Korea te verdedigen", zegt de correspondent. "En wat bleek: dat vliegdekschip ging faliekant de andere kant op."

De onberekenbaarheid van de Amerikaanse president en de oplopende spanningen rondom de Noord-Koreaanse rakettesten en kernproeven leiden volgens De Vries tot gevoelens van onveiligheid in Zuid-Korea. "Ze weten niet meer of ze Trump kunnen vertrouwen. Hij zegt iets de ene dag - en de volgende is hij 180 graden gedraaid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl