Amerikaanse 'armada' vaart nu pas naar Noord-Korea
De Amerikaanse 'armada' die al ruim een week onderweg zou zijn naar Noord-Korea, is niet direct opgestoomd naar Koreaanse wateren. Vorige week kondigde de VS aan dat in reactie op Noord-Koreaanse provocaties een vliegdekschip en andere schepen naar de regio zouden worden gestuurd.
Nu blijkt dat de vloot na de aankondiging precies de tegenovergestelde richting op voer, om in de Indische Oceaan mee te doen aan een oefening met de Australische marine. Inmiddels vaart het vliegdekschip wel noordwaarts naar het Koreaanse schiereiland, zegt een woordvoerder van het Pentagon tegen The New York Times.
Vage berichten
Volgens de Amerikaanse krant is het misverstand door een opeenstapeling van vage berichten de wereld ingekomen. Vorige week wekten verschillende verklaringen het idee dat de schepen al onderweg waren.
President Trump wekte die suggestie ook door bij Fox News te zeggen dat de VS "een krachtige armada" naar Noord-Korea stuurde, om daaraan toe voegen: "Wij hebben het beste leger in de wereld. En ik zeg je: hij is verkeerd bezig." Met 'hij' doelde hij op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Op Twitter zinspeelde Trump op een preventieve militaire actie: "Noord-Korea zoekt problemen. Als China besluit te helpen, zou dat geweldig zijn. Zo niet, dan lossen we het probleem zonder hen op!"
Zaterdag bleek dat de schepen nog niet in de buurt van Noord-Korea waren. Toen plaatste de marine foto's op internet waarop het vliegdekschip te zien is op de Indische Oceaan.
Dat wekte wantrouwen bij journalisten en experts, onder wie Peter Wijninga, defensiespecialist van Centrum voor Strategische Studies in Den Haag. "Die vloot had al lang bij het Koreaanse schiereiland kunnen zijn." Zo'n haast maken de Amerikanen er dus blijkbaar niet mee, zegt hij.
Anti-raketsysteem
Los van de marine heeft Amerika nog een troef in de regio: het anti-raketsysteem THAAD. Dat is de VS nu versneld aan het bouwen in Zuid-Korea om Noord-Koreaanse raketten te kunnen onderscheppen. Maar die troef is op diplomatiek vlak ook een hindernis. China voelt zich daar namelijk door bedreigd.
"Het gaat met name om de radar van dat anti-raketsysteem", zegt Wijninga. "Die kijkt heel ver het Chinese luchtruim in."
Het lijkt erop dat het bezoek een remmende werking heeft gehad op de plannen van de Amerikanen.
Het Thaad-systeem had allang werkzaam kunnen zijn, zegt Wijninga. "We weten natuurlijk niet wat er zich precies tijdens het bezoek van de Chinese president Xi aan Trump heeft afgespeeld vorige week. Het lijkt erop dat het bezoek een remmende werking heeft gehad op de plannen van de Amerikanen."