Een glas-in-loodraam in een Oud-Katholieke kerk (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Tweede Oud-Katholieke priester geschorst om misbruikaffaire

De Oud-Katholieke bisschop van Haarlem, Dirk-Jan Schoon, heeft opnieuw een priester geschorst vanwege een kindermisbruikaffaire. Het gaat om een priester die al dertien jaar met pensioen is. De man was nog wel betrokken bij vieringen in de parochie in Amsterdam en werd in noodgevallen ingezet.

Eerder deze week schorste de Oud-Katholieke Kerk een andere priester, Nico S. Hij werd in Cambodja gearresteerd voor het fotograferen van naakte jongens en bezit van kinderporno. Na zijn arrestatie werd bekend dat de kerk op de hoogte was van de seksuele voorkeur van S.

Na dat verhaal vertelde een 58-jarige maatschappelijk werker uit Amsterdam in de Volkskrant dat hij in 1973 werd misbruikt door een andere priester van de Oud-Katholieke Kerk. Die was destijds werkzaam als kapelaan in Alkmaar.

Druk

De priester maakte naaktfoto's van de jongen en liet hem seksuele handelingen verrichten. Het slachtoffer maakte daar in 2014 melding van bij de kerk en een onafhankelijke klachtencommissie. Zijn klacht werd gegrond bevonden, maar de priester werd niet op non-actief gesteld. De man mocht alleen niet meer met jongeren werken.

Die maatregel vond het slachtoffer niet ver genoeg gaan. Hij zegt dat hij uiteindelijk onder druk van bisschop Schoon afzag van een kerkelijke of juridische procedure. De Oud-Katholieke Kerk ontkent dat en zegt dat de bisschop het slachtoffer juist probeerde te helpen.

De bisschop realiseert zich wel dat er te weinig is gedaan met de klacht van de maatschappelijk werker uit Amsterdam. Daarom is de priester nu alsnog geschorst. De kerk vraagt eventuele andere slachtoffers zich te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl