Een ondervoede tweeling van 1,5 maand oud
NOS Nieuws

Meer dan een miljard dollar toegezegd voor Jemen

Op een donorconferentie in Genève is 1,1 miljard dollar (bijna een miljard euro) toegezegd voor humanitaire hulp aan Jemen. VN-secretaris-generaal Guterres maakte dat na afloop bekend. 1,1 miljard dollar is ongeveer de helft van het bedrag dat volgens de VN dit jaar nodig is.

De Europese Commissie geeft 116 miljoen euro extra voor noodhulp en Nederland 15 miljoen. Ook landen als de VS, Koeweit en Saudi-Arabië zegden in Genève toe geld te storten. Sinds het begin van de oorlog in Jemen in 2015 heeft de EU nu ruim 340 miljoen euro vrijgemaakt voor Jemen.

Ondervoede kinderen

Guterres riep de strijdende partijen in Jemen op ervoor te zorgen dat humanitaire hulp de bevolking kan bereiken. "Toegang, toegang, toegang, dat is wat hulpverleners nodig hebben om de Jemenieten in nood te helpen", zei de VN-baas.

De oorlog heeft in Jemen hongersnood veroorzaakt. Volgens de VN is de voedselsituatie van 17 miljoen mensen in gevaar en zitten 7 miljoen mensen in acute nood. Elke tien minuten sterft er een kind aan ondervoeding of een vermijdbare ziekte. Volgens Unicef zijn 500.000 kinderen ondervoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl