Raad van Europa stelt Turkije weer onder toezicht
De Raad van Europa heeft Turkije weer onder volledig toezicht geplaatst. Dat betekent dat rapporteurs van de raad Turkije regelmatig zullen bezoeken om het democratisch proces in het land in de gaten te houden.
Het toezicht werd in 2004 opgeheven. Dat was voor de EU een belangrijk criterium om toetredingsgesprekken met Turkije te starten.
De Raad van Europa is geen onderdeel van de Europese Unie. Er zijn 47 leden, waaronder Turkije zelf, maar ook bijvoorbeeld Rusland, Oekraïne en Albanië. De raad houdt zich vooral bezig met democratisering en mensenrechten.
'Onrechtvaardige beslissing'
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde de "onrechtvaardige beslissing" van de raad. Hij zegt dat Turkije niet anders kan dan zijn lidmaatschap heroverwegen.
Correspondent Lucas Waagmeester vindt de Turkse reactie uitzonderlijk fel en bitter. "Turkije toont geen spoor van zelfkritiek, het is eerder één lange aanval op Europa."
Geen begrip meer
Ook toont de Turkse reactie volgens Waagmeester hoezeer Turkije en Europese landen elkaar niet meer begrijpen. "Ze noemen zichzelf een toegewijd verdediger van Europese idealen en waarden, terwijl de andere leden van de Raad van Europa hebben aangegeven dat het juist daaraan schort in Turkije."
De Europese Unie voert toelatingsgesprekken met Turkije sinds 2005. Deze zijn nog niet formeel opgeschort, maar in het Europees Parlement gaan er steeds meer stemmen op dat wel te doen.