NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement: bevries toetredingsoverleg met Ankara

Een ruime meerderheid in het Europees Parlement wil dat de gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie worden opgeschort. Het EP wijst hierbij op de persbreidel en de vele tienduizenden Turken die zijn opgepakt of ontslagen na de militaire couppoging van afgelopen zomer.

De parlementariërs willen dat de onderhandelingen pas verdergaan als de Turkse autoriteiten een eind maken aan de "disproportionele maatregelen die onder de noodtoestand zijn genomen". Mocht Turkije de doodstraf opnieuw invoeren, dan moet er een streep door het overleg worden gehaald, vindt het EP.

Niet bindend

De oproep is gericht aan de EU-lidstaten en aan de Europese Commissie - het dagelijks bestuur van de EU - die verantwoordelijk is voor de uitbreidingsgesprekken. De uitspraak van het EP is niet bindend, maar maar wel een duidelijke boodschap aan het adres van president Erdogan en de Turkse regering.

Ook de Nederlandse Europarlementariërs staan achter de bevriezing van de onderhandelingen.

De Europese Commissie en de meeste lidstaten willen liever niet tornen aan het toetredingsoverleg, uit vrees dat Ankara dan de vluchtelingendeal opblaast. De EU en Turkije kwamen eerder overeen dat Turkije asielzoekers uit Europa terugneemt, in ruil voor financiële steun en andere tegemoetkomingen.

President Erdogan liet vanochtend, al voordat de stemming in Straatsburg plaatsvond, weten geen waarde te hechten aan de uitspraak van het Europarlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl