Jack Jones (links) en Marcel Williams
NOS NieuwsAangepast

Twee executies op een dag uitgevoerd in Arkansas

In de Amerikaanse staat Arkansas zijn twee gevangenen geëxecuteerd. Het was de eerste dubbele executie in de Verenigde Staten sinds 2000.

De eerste gevangene die werd gedood was de 52-jarige Jack Jones. Hij was veroordeeld voor de verkrachting en moord op een vrouw van 34, in 1995. Haar dochter van 11 jaar sloeg en wurgde hij, maar zij overleefde het. Volgens getuigen van de executie met dodelijke injectie ging het goed, zonder tekenen dat Jones pijn had.

De 46-jarige Marcel Williams werd enkele uren later gedood. Hij was veroordeeld voor het gijzelen, beroven, verkrachten en vermoorden van een jonge vrouw in 1994.

Tweede en derde

Een rechter stelde de tweede executie eerst nog uit, omdat de advocaat van Williams bezwaar had aangetekend. Hij zei dat het doden van Jones niet goed was gegaan. De veroordeelde zou nog hebben bewogen nadat hij een slaapmiddel toegediend had gekregen. Een uur later bepaalde dezelfde rechter dat het toch door mocht gaan.

De acht terdoodveroordeelden

De executies waren de tweede en derde binnen een week in Arkansas. Vrijdag werd de 51-jarige Ledell Lee gedood. Dat gebeurde kort nadat de staat van een rechter groen licht had gekregen voor een reeks executies. Een farmaceutisch bedrijf dat een van de middelen produceert die voor de executies worden gebruikt, hield de reeks in eerste instantie tegen.

Houdbaar tot en met 30 april

De mannen horen bij acht gevangenen die Arkansas binnen elf dagen wil ombrengen. Het is nog onbekend hoeveel executies doorgaan: vier zijn voorlopig uitgesteld door verschillende rechtbanken.

Voor donderdag staat er nog een executie gepland van een man die in 1998 een cheerleader doodde. Hij kreeg daarvoor levenslang, maar wist te ontsnappen. Tijdens zijn vlucht doodde hij een man, stal zijn auto en veroorzaakte er een ongeluk mee waarbij de bestuurder om het leven kwam. In 2005 bekende hij dat hij op de dag van de moord op de cheerleader nog een man had doodgeschoten.

De autoriteiten van Arkansas hebben haast, omdat een van de drie benodigde middelen maar tot en met 30 april houdbaar is. De laatste keer dat er hiervoor in deze staat een executie werd uitgevoerd was in 2005.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl