Betogers met gasmaker in Caracas
NOS NieuwsAangepast

Drie doden bij massale straatprotesten in Venezuela

In Venezuela zijn bij massale betogingen tegen president Maduro gisteren drie doden gevallen. Een Venezolaanse student werd in de hoofdstad Caracas in zijn hoofd geschoten. Hij stierf niet veel later in het ziekenhuis, zeggen bronnen bij de politie, ooggetuigen en familieleden van de 18-jarige Carlos Moreno.

Hij werd volgens ooggetuigen dodelijk geraakt door aanhangers van de regering-Maduro die eveneens de straat op waren gegaan.

In Táchira, dicht bij de grens met Colombia, werd een vrouw van 24 doodgeschoten bij een anti-regeringsdemonstratie. En in de noordelijke deelstaat Miranda kwam een lid van de Nationale Garde om door kogels van een scherpschutter.

De minister van Energie, Luis Motta Dominguez, noemde het bericht over de dood van student Carlos Moreno een leugen. Hij zei dat Moreno helemaal geen betoger was en dat hij op straat was aangevallen.

Voetbalwedstrijd

Familieleden bevestigen dat de student niet in de stad was om te demonstreren. Hij was op weg naar een voetbalwedstrijd toen hij tussen betogers verzeild raakte.

In Venezuela was opgeroepen om vandaag de 'Moeder aller Protestmarsen' te houden. Tienduizenden betogers gaven daaraan gehoor en trokken vanaf 26 punten in de hoofdstad naar het stadscentrum.

Betogers probeerden het centrum de afgelopen weken al vaker te bereiken, maar elke keer werden ze tegengehouden door politie in pantserwagens, die traangas inzette en met rubberkogels schoot om de massa tegen te houden.

Betogers eisen het vertrek van president Maduro, omdat die er niet in slaagt een eind te maken aan de ingrijpende economische crisis in Venezuela. Ook zeggen ze dat hij door het negeren van het parlement en het opschorten van verkiezingen steeds meer dictatoriale trekken krijgt.

Ook het harde optreden van de politie tegen betogers wekt veel woede onder Venezolanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl