NOS Nieuws

Turkse Kiesraad wijst klachten over referendum af

Het verzoek van de Turkse oppositie om het referendum van zondag ongeldig te verklaren, is afgewezen. De klachten over een oneerlijk verloop van het referendum over uitbreiding van de presidentiële macht werden met 10 stemmen tegen 1 ongegrond verklaard, schrijft de Hoge Kiesraad in een verklaring.

De klachten spitsten zich toe op het meetellen van stembiljetten die geen officieel stempel hadden. Daarover hadden onder meer de republikeinse oppositiepartij CHP en de pro-Koerdische partij HDP geklaagd.

CHP-leider Erdal Aksunger zei een paar uur na het sluiten van de stembureaus al dat de uitslag van het referendum ongeldig moest worden verklaard. Bij zeker 2,5 miljoen stemmen was sprake van manipulatie, zei hij.

Nipte winst

Aksunger noemde dat essentieel voor de einduitslag, omdat president Erdogan en zijn AK-partij het referendum maar nipt hebben gewonnen.

Gisteren noemde ook een Oostenrijkse OVSE-waarnemer het aantal van 2,5 miljoen gemanipuleerde stemmen bij het referendum.

De Turkse CHP, de grootste oppositiepartij, wil de klacht over een oneerlijk verloop van het referendum ook voorleggen aan het Constitutioneel Hof in Turkije en desnoods ook aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl