Stemmen worden geteld in Diyarbakir
NOS NieuwsAangepast

OVSE-waarnemer: 2,5 miljoen Turkse stemmen verdacht

Bij het referendum in Turkije zijn zondag mogelijk tot 2,5 miljoen stemmen gemanipuleerd. Dat zegt een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) tegen de Oostenrijkse radiozender ORF.

Volgens de waarnemer, de Oostenrijkse parlementariër Korun van Die Grünen, gaat het onder meer om stemmen zonder officiële stempel die toch zijn goedgekeurd. "De verdenkingen zijn zo serieus dat de uitkomst van het referendum anders zou kunnen zijn", zegt ze. Volgens de uitslag was het verschil nipt: 51 procent stemde voor de grondwetswijziging.

Korun zegt verder dat twee van haar collega-waarnemers in het zuidoosten van het land zijn gehinderd bij hun werkzaamheden. Zij wilden in Diyarbakir, waar veel Koerden wonen, bekijken hoe het referendum verliep. Ook verwijst ze naar beelden waarop te zien is dat iemand in één keer vijf stemmen uitbrengt: "Daarvan moeten we de echtheid onderzoeken."

Transparant onderzoek

De Europese Commissie roept Turkije op om op transparante wijze onderzoek te doen naar de berichten over onregelmatigheden. Een woordvoerder van de commissie zei verder dat de Turkse autoriteiten moeten zoeken naar consensus in de periode die nu volgt.

De grootste Turkse oppositiepartij CHP zei gisteren dat het referendum ongeldig moet worden verklaard. De top van de partij stapt naar het Constitutioneel Hof in Turkije en desnoods naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De klachten van de CHP komen overeen met de opmerkingen van de Oostenrijkse waarnemer. Ook zou er geen privacy in het stemhokje zijn geweest en werden stemmen in het geheim geteld.

Felicitaties ondanks kritiek

De OVSE kwam gisteren ook al met kritiek op het referendum. Zo had het ja-kamp meer mogelijkheden om kiezers te bereiken dan het nee-kamp. Bovendien hadden de voorstanders van de grondwetswijziging toegang tot bronnen in de directe omgeving van president Erdogan, zei de OVSE in een eerste reactie.

Ondanks de kanttekeningen kwam president Trump met felicitaties voor president Erdogan, in tegenstelling tot Europese leiders die gereserveerder reageerden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt kennisgenomen te hebben van de kritiek van de OVSE, maar wacht een definitief rapport over het referendum af.

President Erdogan reageerde direct afwijzend op de kritiek van de OVSE. Hij spreekt van de meest democratische verkiezingen ooit. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft een foto op Twitter geplaatst waarop een OVSE-waarnemer met een vlag van de PKK staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl