Nederlandse poolreiziger op Noordpool: 'je drijft alle landen door'
De Nederlandse poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom is aangekomen op de geografische Noordpool. Zij en haar expeditie doen daar onderzoek naar de sneeuwlaag op het ijs.
"Hier staat geen bordje hoor, er is geen moment van herkenning. Je kan alleen je breedtegraad opzoeken en dan weet je dat op de Noordpool bent", vertelt Notenboom vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het is heel bijzonder hier, want binnen twee minuten ben je in Rusland, Groenland of opeens Canada. Je drijft gewoon alle landen door en dat is grappig."
Gunstige omstandigheden
Notenboom, Martin Hartley en Ann Daniels vertrokken vijftien dagen geleden met zwaarbeladen sledes van de 88ste breedtegraad en zijn nu op de 90ste. De omstandigheden zijn met -21 graden gunstig, meldt het team.
De reis is voorspoedig verlopen, eigenlijk zou de groep pas komende zaterdag op de Noordpool aankomen. "Er waren goede condities. Daarnaast wilden we het warme weer voorblijven. Ook zouden ijsberen expedities volgen en die confrontatie wilden we ook voorkomen."
Maar Notenboom maakt zich zorgen over de staat van het poolijs. "Veel oud ijs is verdwenen, we zien vooral eenjarig ijs", laat ze weten. "Er is meer sneeuw, dat eerder smelt dan ijs. Ook het ijs verdwijnt daardoor in een gevaarlijk tempo."
Oproep
Aanstaande zaterdag, op Earth Day, wil Notenboom het vaandel van March for Science op de Noordpool uitrollen als steunbetuiging aan de oproep van wetenschappers om feiten en cijfers uit de klimaatwetenschap te respecteren en ernaar te handelen.
Het team ondersteunt onderzoek van ruimtevaartorganisaties NASA en ESA naar het ijs op de Noordpool. Het doet 1250 metingen van sneeuwlagen ter ondersteuning van opnamen die satellieten en vliegtuigen maken. Die apparatuur is niet in staat alle sneeuwlagen van ijs te onderscheiden. Door de metingen tegelijk met de opnamen te doen, kunnen de satellieten nauwkeuriger worden afgesteld en worden de gegevens over de ijslaag preciezer.